Proiectele legilor educației vor fi dezbătute în comisiile din Senat
Vineri va fi întocmit raportul, iar pe 22 mai va fi dat votul în plen, a anunțat președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
Articol de Radiojurnal, 15 Mai 2023, 22:28
Proiectele legilor educației și cele 500 de amendamente depuse vor fi dezbătute în comisiile din Senat în această săptămână.
Vineri va fi întocmit raportul, iar pe 22 mai va fi dat votul în plen, a anunțat președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
În opinia Alinei Gorghiu, aceste acte normative au generat cel mai mare proiect de consultare națională din ultimele trei decenii. Ea a mai menționat că problema integrării elevilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă va fi analizată cu atenție în cadrul Comisiei de învățământ.
Senatul este for decizional în privința legilor educației.
Senatorii din Comisia pentru învățământ au termen până vineri să întocmească raportul la cele două legi ale educației. Există și la Senat numeroase amendamente depuse, peste 500, anunță președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu. În opinia sa, noile legi ale educației vor reforma sistemul educațional.
Alina Gorghiu: Această reformă nu este deloc un moft, este o lege care era obligatoriu de modificat, dacă vrem să fim și noi cu elevii, cu materia, cu drepturile profesorilor în anul 2023 și la nivelul standardelor pe care Europa le cere. Vom avea un sistem de educație adaptat la solicitările pe piața muncii, vom avea un abandon școlar redus, vom avea profesori mult mai bine răsplătiţi pentru efortul pe care îl fac și vom avea elevi și studenți care să aibă acces la o pregătire mai bună și la învățământul dual, nu doar în preuniversitar, cât și în universitar.
Din opoziție, USR critică proiectele legilor educației adoptate de Camera Deputaților și propune amendarea lor în Senat. Ei solicită, între altele, retragerea prevederii referitoare la veniturile universităților. Purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ionuț Moșteanu:
Ionuț Moșteanu: Din păcate, aceste legi, în forma actuală, nu schimbă nimic, ba mai mult, înrăutățesc lucruri. Vedem cum baronizarea și controlul politic al școlilor sunt crescute, vedem cum universitățile private au liber la a-și face firme și a folosi și banii din subvenții pentru tot felul de combinații. Asta nu este în regulă. Au trecut un amendament, noi am votat împotrivă, am depus amendament de tăiere a lui și o să vedem ce fac în continuare la Senat.
Votul final pentru pachetul de legi privind educația ar urma să fie dat în plenul Senatului luni, 22 mai.