Proiectele de legi ale educației „urmăresc combaterea abandonului școlar”
Proiectele legilor educaţiei au fost aprobate, astăzi, de Guvern şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament. Pachetul de legi se bazează pe viziunea generată de proiectul "România Educată", iar pentru aplicarea acestora s-au alocat peste 3 miliarde de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Articol de Andrei Şerban, 29 Martie 2023, 19:31
Prin Legea învățământului superior se dorește combaterea abandonului universitar și sprijinirea cooperării europene a universităților din România. Legea învățământului preuniversitar urmărește, în principal, reducerea abandonului școlar și a analfabetismului funcțional, iar elevul să fie în centrul procesului educațional, după cum a precizat ministrul de resort, Ligia Deca.
Ligia Deca: Centrarea sistemului educațional pe elev, stimularea potențialului pe care fiecare copil îl are și acompanierea potențialului de la educație timpurie până la maturitate, până la învățarea adulților. Ne referim și la deziderate care țin de creșterea calității și creșterea nivelului de alfabetizare funcțională. Ne referim, sigur că da, și la creșterea echității, reducerea abandonului școlar, tot ceea ce ține de desegregare și de includere a copiilor diferiți, din medii diferite, particularități diferite în școli, în așa fel încât să putem beneficia de acest potențial minunat pe care copiii români îl au.
Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit azi la Palatul Victoria cu sindicatele din educație, cu care a vorbit despre salariul cadrelor debutante, care să fie egla cu salariul mediu pe economie.
Această prevedere va face parte din viitoarea lege a salarizării.