Proiect pentru profesori: "Prevenirea Bullying-ului în mediul şcolar"
Profesorii care vor participa la acest proiect pot afla cum să identifice corect situațiile de violență și unde să găsească ajutorul necesar în asemenea situații.
Articol de Radiojurnal, 30 Aprilie 2024, 13:35
Bullyingul este o problema actuală şi afectează o mulţime de copii. În aceste condiţii, Asociaţia HoltIS şi UNICEF România invită cadrele didactice şi elevii din întreaga ţară să participe la Lecţia Naţională: "Prevenirea Bullying-ului în mediul şcolar", un eveniment pe modelul "Cea mai mare lecţie din lume".
Profesorii se pot înscrie până pe 22 mai, pe platforma qie.ro.
Cele mai recente studii realizate de UNICEF arată că numărul cazurilor de bullying este în creştere, transmite reporterul RRA Felicia Mocanu:
Potrivit unui raport OECD din 2018, România este una dintre țările europene cu cel mai ridicat nivel de bullying în școli.
Copiii sunt victime ale violenței în fiecare zi, inclusiv în școli și în alte instituții de învățământ, iar acest lucru poate avea efecte grave asupra sănătății psihice și fizice a copiilor.
Luminița Costache, specialist în educație în cadrul UNICEF: Bullying-ul este o problemă globală, nu este doar în România și atunci orice acțiune care își propune să prevină și să reducă fenomenul bullying-ului este binevenită. OECD a făcut un studiu și a reuși că România este una dintre ţările cu cel cu cel mai ridicat nivel de bullying. 12% dintre ținerii de 15 ani au declarat că au fost victime ale bullying-ului, iar noi am făcut un sondaj și 47% dintre copiii și tinerii din România au declarat că au fost victime ale cyberbullying-ului.
Bullying-ul este o problemă reală în școlile din Europa, inclusiv în România.
Profesorii care vor participa la acest proiect pot afla, prin intermediul materialelor puse la dispoziție, cum să identifice corect situațiile de violență și unde să găsească ajutorul necesar în asemenea situații.
Luminița Costache: Orice profesor se poate înscrie, din toate ciclurile educaționale, iar după înscriere, profesorii pot să descarce materiale și pot organiza o activitate în perioada 8 mai - 24 mai, activitate care să aibă în vedere prevenirea bullying-ului.
Protejarea copiilor împotriva tuturor formelor de violență este un drept fundamental garantat de Convenția ONU privind drepturile copilului.