Proiect NATO privind prevenirea poluării Tisei
Un proiect al NATO care vizează prognoza şi prevenirea poluării toxice a râului Tisa este discutat zilele acestea de reprezentanţi ai României şi Ucrainei.
Articol de Adrian Marchiş, Maramureş, 27 Noiembrie 2014, 16:10
Un proiect al NATO care vizează prognoza şi prevenirea poluării toxice a râului Tisa este discutat zilele acestea de reprezentanţi ai României şi Ucrainei la Sighetu-Marmaţiei, în judeţul Maramureş.
Proiectul se intitulează "Ştiinţa pentru pace" şi se va desfăşura pe o perioadă de trei ani.
Principalul scop al proiectului este identificarea posibilelor surse de poluare toxică a râului Tisa şi realizarea unor modele pentru prognoza impactului în caz de deversare a unor substanţe toxice.
Părţile interesate din România sunt ISU Maramureş şi Agenţia pentru protecţia mediului Baia Mare.
"Proiectul NATO are ca şi obiective principale trei piloni importanţi care vizează elaborarea unei liste de chimicale utilizate atât în bazinul românesc al Tisei, cât şi în bazinul ucrainean al Tisei, armonizarea metodologiilor de detecţie şi de analiză a acestor chimicale şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea unui model computerizat de predicţie a unor situaţii de urgenţă, în măsura prevenirii populaţiei vizavi de efectele care ar putea avea loc datorită acestei poluări" spune Simion Beldea Galea, Universitatea Babeş-Bolyai, manager de proiect al părţii române.
Mâine, specialiştii români, împreună cu partenerii ucraineni, desfăşoară o primă vizită pe Tisa Superioară, pentru a identifica locurile în care se vor face monitorizările, metodologia de studiu şi identificarea substanţelor chimice periculoase.