Proiect de lege privind reorganizarea STS
Reprezentanţii coaliţiei de guvernământ intenţionează să plaseze STS, aflat acum în coordonarea CSAT, în subordinea ministerului de interne, ca departament special.
03 Februarie 2014, 20:04
Proiectul de lege privind reorganizarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a fost discutat luni, de parlamentarii coaliţiei de guvernământ.
Legea ar urma să pună serviciul sub comanda Ministerului de Interne.
Dezbaterile vor avea loc mai întâi la Camera Deputaţilor.
Organizarea şi funcţionarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, criticat vehement de opoziţie a fost înregistrat la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, spun surse.
STS ar urma să treacă în subordinea Ministerului de Afaceri Interne ca departament specializat.
Conform unui draft al acestui proiect de lege, conducerea instituţiei ar urma să fie asigurată de un secretar de stat, numit de primul ministru.
În expunerea de motive se arată că aceste schimbări sunt necesare pentru îmbunătăţirea managementului informaţiilor în situaţii de urgenţă.
Duminică preşedintele Traian Băsescu a respins cererea formulată de premierul Victor Ponta în cadrul şedinţei CSAT de a trece STS în subordinea MAI şi de a-l destitui pe şeful acestei instituţii, Marcel Opriş.
Şedinţa CSAT a avut ca obiect analiza gestiunii de către autorităţile de resort a accidentului aviatic din 20 ianuarie în urma căruia şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta la Medicină Aura Ion.
PDL va ataca proiectul de lege la Curtea Consituţională
În ceea ce priveşte proiectul de lege, PDL a anunţat luni că-l va ataca la Curtea Constituţională.
Liderul democrat-liberalilor Vasile Blaga a declarat luni dimineaţă că reorganizarea STS nu este justificată pentru că legile în vigoare privind intervenţia în situaţii de urgenţă erau foarte clare în momentul producerii accidentului.
Proiectul de lege iniţiat şi susţinut de USL a fost înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor ca primă cameră sesizată, urmând să fie trimis Guvernului şi Consiliului Legislativ, pentru a obţine puncte de vedere, după cum declara mai devreme preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea.
Cel mai probabil legea va fi supusă votului plenului în regim de urgenţă.
Senatul este for decizional în acest caz.