Proiect de lege privind conversia în lei a unor credite
Un proiect de lege privind conversia în lei a creditelor în valute ce au înregistrat o apreciere de peste 50% de la data contractării a fost discutat de guvern în primă lectură.
Articol de Radiojurnal, 18 Martie 2015, 18:31
Un proiect de lege privind conversia în lei a creditelor în valute ce au înregistrat o apreciere de peste 50% de la data contractării a fost discutat astăzi de guvern în primă lectură.
Potrivit iniţiativei legislative, băncile ar urma să ofere o reducere de 15% din valoarea creditului în lei rezultat în urma conversiei, iar statul va asigura garanţii pentru jumătate din suma de plată.
Surse guvernamentale, citate de redactorul nostru Angela Matei, au precizat că Ministerul Finanţelor are acordul băncilor pentru promovarea acestui proiect.
Dar este aşteptat şi avizul Băncii Naţionale.
Între timp, reprezentanţii celor cu credite în franci cheamă băncile la negocieri colective, având în vedere că cele individuale nu s-au dovedit a fi o alternativă viabilă.
Principala solicitare a celor cu astfel de credite se referă la reducerea ratelor, cu condiţia de a nu fi prelungită perioada de creditare, afirmă preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Alin Iacob.
"Este vorba de reducere sau de eliminare a unor comisioane prezente în contracte. Este vorba de o reducere a dobânzilor, evident a marjelor fixe care se aplică peste indicele monetar, în cazul de faţă LIBOR în CHF, sau, chiar aceasta este dorinţa până la urmă a majorităţii, o conversie a creditelor din franci elveţieni în lei, în două modalităţi posibile, fie la cursul zilei, cu aplicarea unui discount semnificativ, fie la un curs negociat între bancă şi client", spune Alin Iacob.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi-a asumat rolul de mediator în negocierile dintre instituţiile bancare şi clienţi, o primă etapă a acestora fiind programată la începutul lunii viitoare.
La ANPC au fost primite în ultima perioadă 240 de reclamaţii de la clienţi cu credite în franci, iar în unele cazuri au fost constatate clauze abuzive, a declarat preşedintele instituţiei, Marius Dunca.
"Au mărit dobânda cum şi-au dorit ei, fără să anunţe şi fără să demonstreze cu o formulă. Modificare a marjei fixe a dobânzii, băncile profitând de necunoaşterea consumatorilor sau de o situaţie restrictivă din punct de vedere financiar. Şi în fiecare zi o să facem câte un proces verbal şi o sancţiune contravenţională pentru bănci. Şi le trimitem instanţelor, pe clauze abuzive. Dacă îşi doresc să stăm în procese, o să stăm numai în procese. Vreau să văd soluţiile", a mai spus Marius Dunca.