Proiect de act normativ privind reglementarea coplăţii
Articol de Adriana Turea, 04 Aprilie 2019, 15:01
Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ privind reglementarea coplăţii pe care ar urma să o achite fiecare pacient.
Reprezentanţii instituţiei susţin că documentul este necesar pentru acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pe segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate şia investigaţiilor medicale, precum cele de laborator şi de radiologie.
De asemenea, proiectul prevede restituirea banilor plătiţi de pacient pe perioada spitalizării, în cazul în care acesta a plătit pentru diferite servicii medicale, care sunt decontate de stat.
Documentul aflat în dezbatere publică a fost actualizat, astfel încât să poate fi introdusă coplata din partea pacientului pentru servicii medicale oferite în cadrul pachetului de servicii de bază.
Tipul de proceduri medicale pentru care s-ar putea cere coplată sunt: transportul cu ambulanţa de la spital la domiciliul pacientului, servicii medicale acordate persoanei bolnave până la diagnosticarea afecţiunii, anamneză, examen clinic, examene de investigaţii de laborator şi imagistică.
Alte proceduri medicale ar putea fi anumite tratamente de recuperare şi prescrierea tratamentului necesar ameliorării sau vindecării, inclusiv indicaţiile privind regimul de viaţă şi muncă, precum şi cel igieno-dietetic. de asemenea, actul normativ prevede restituirea banilor plătiţi de pacient pe perioada spitalizării în cazul în care acesta a plătit pentru diferite servicii medicale în intervalul petrecut în spital, care sunt decontate de stat.