Proiect comun româno-bulgar în impas
Un proiect de traversare a Dunării între Călăraşi şi Silistra, finanţat cu peste 16 milioane de euro din fonduri ale Uniunii Europene, este pe cale să eşueze.
Articol de Daniela Mihalache, 22 Noiembrie 2010, 20:41
Un proiect comun între România şi Bulgaria, cu finanţare de la Uniunea Europeană, e pe cale să eşueze.
E vorba de modernizarea traversării Dunării între Călăraşi şi Silistra, proiect pentru care, acum trei ani, au fost primite 16 milioane de euro, câte opt pentru fiecare parte.
Din aceşti bani au fost cumpărate mai multe ferry-boat-uri de mare capacitate pentru transportul maşinilor, numai că de trei ani încoace, toată lumea foloseşte navele bulgăreşti, iar cele din România stau trase la mal.
Zilele acestea ar urma să aibă loc noi discuţii între oficiali din cele două ţări, numai că partea bulgară nu confirmă participarea.
Toate negocierile de până acum între cele două părţi nu au ajuns la niciun rezultat.
Conflictul s-a iscat din cauza modului în care se face traversarea, românii fiind nemulţumiţi că tirurile ce transportă marfă şi care au contract cu partea bulgară traversează Dunărea doar cu ferry-boat-ul bulgăresc.
Neînţelegerile mocnesc încă de la inaugurarea trecerii din urmă cu trei ani, dar acum s-au acutizat, iar măsurile au fost mai dure.
Cele două ferry-boat-uri, de un an de zile, zac la mal, fără a mai efectua vreo cursă.
Şanse mici ca cele două părţi să se înţeleagă
Şanse ca cele două părţi să se înţeleagă nu prea sunt, după cum spune preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu.
"Nu, şansa este mică să ne înţelegem, nu să ne încasăm banii. Ca să ne înţelegem pe viitor cu bulgarii, că eu vorbesc de bulgari, nu vorbesc de băieţii ăştia", a declarat Răducu Filipescu.
În urmă cu un an, pentru a scăpa de pierderi, Consiliul Judeţean a concesionat ferry-boat-ul unei firme private, care ar fi trebuit să plătească redevenţă.
Cum acesta a stat mai mult la mal decât a funcţionat, firma privată nu a achitat până acum nicio rată din redevenţa anuală de peste 240.000 de euro.
Preşedintele Consiliului Judeţean spune însă că banii vor fi încasaţi.
"Redevenţa nu este decât o scrisoare de garanţie. Ori că execuţi o scrisoare de garanţie, ori dacă mă duc cu ei în judecată, dacă îi declară insolvenţi, eu mă judec cu ei.
"Eu le-am dat o activitate, că n-au dezvoltat-o, asta nu e treaba mea", a mai spus Răducu Filipescu.
Pentru că investiţia nu are rezultatul aşteptat şi pentru că aceasta a fost realizată din fonduri europene, Uniunea Europeană ar putea să ceară banii înapoi.