Progresul unei naţiuni "nu se naşte dintr-un conflict permanent"
În primul său discurs ţinut în faţa Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis a spus că a constatat "cu bucurie că există deschidere faţă de reformarea instituţiilor politice".
Articol de Sorin Solomon, 09 Februarie 2015, 16:09
În primul său discurs ţinut în faţa Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis a spus că a constatat "cu bucurie că există deschidere faţă de reformarea instituţiilor politice".
"Vă rog să priviţi prezenţa mea ca pe un semn de deschidere şi respect faţă de puterea legiuitoare", a msi spus Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că nu va uza de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi.
"Am constatat cu bucurie că există deschidere faţă de reformarea instituţiilor politice pe care o reclamă intrarea într-o nouă etapă a consolidării democratice şi pe care cetăţenii României o doresc, dar pentru o transformare profundă de sistem va trebui să renunţăm la câteva practici, în primul rând să renunţăm la populism şi electoralism", a spus Iohannis, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
El a explicat că prin populism înţelege propunerea unor măsuri care afectează arhitectura statului şi a instituţiilor fără argumente, doar pentru a atrage voturi, iar prin electoralism gândirea unor măsuri şi sisteme de vot de natură să maximizeze câştigul electoral al unui partid sau al altuia într-un moment dat.
"Îmi propun să vin în fața dumneavoastră la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, pentru a vorbi despre priorități, despre temele care îi preocupă pe români și despre soluțiile posibile.
"Nu întâmplător, mesajul transmis astăzi de la tribuna Parlamentului vine după o serie de consultări cu partidele politice, cu Președinții celor două Camere și cu reprezentanți ai societății civile. Acesta este modul în care înțeleg să dau conținut rolului de mediator și integrator al Președintelui", a mai spus Klaus Iohannis.
În această sesiune "voi prezenta Parlamentului strategia naţională de apărare"
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că în decursul acestei sesiuni parlamentare va prezenta Parlamentului strategia naţională de apărare.
"Respectul faţă de instituţia Parlamentului se exprimă şi în îndeplinirea obligaţiilor care îmi revin în calitate de preşedinte. În decursul acestei sesiuni voi prezenta Parlamentului strategia naţională de apărare în conformitate cu Legea fundamentală", a declarat Klaus Iohannis la Parlament.
Şeful statului a spus că are disponibilitatea de a media teme sensibile, dând ca exemplu legea securităţii cibernetice.
"Există din partea mea disponibilitatea de a media teme sensibile unde lipsa unui dialog a condus la blocaj. O asemenea temă este legea securităţii cibernetice. Cred că putem găsi un echilibru între nevoia de securitate crescândă şi justificată de noile realităţi internaţionale şi apărarea drepturilor şi libertăţilor inalienabile ale individului pe care se fundamentează o societatea democratică", a explicat Klaus Iohannis.
Preşedintele consideră că este firesc ca fiecare partid să aibă o anumită viziune şi teme pe care i le impun orientarea şi electoratul propriu.