Progresul României privind echilibrul financiar "nu e durabil"
În raportul CE pentru România, unul din principalele puncte slabe este faptul că ţara noastră nu a ajuns la un acord cu creditorii internaţionali în privinţa măsurilor economice.
Articol de Iulian Olescu, 26 Februarie 2015, 18:40
România a reuşit să îşi menţină echilibrul şi stabilitatea financiară şi a făcut importanţi paşi înainte în evoluţia sa economică, însă progresul în ultimii ani nu este durabil - estimează Comisia Europeană, care a prezentat astăzi rapoartele pe baza cărora a identificat 16 ţări membre cu dezechilibre macro-economice.
Deciziile, în urma analizei experţilor financiari, urmează să fie discutate luna viitoare în Consiliul de afaceri economice şi financiare - ECOFIN.
În raportul pentru România, unul din principalele puncte slabe este considerat faptul că ţara noastră nu a ajuns la un acord cu creditorii internaţionali - FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană - în privinţa măsurilor economice şi fiscale.
Raportul atrage atenţia că poziţia investiţională netă a României rămâne o sursă de vulnerabilitate macroeconomică, iar competitivitatea este afectată de un nivel redus al investiţiilor şi al inovării şi de un mediu de afaceri nefavorabil.
În document se arată că România a înregistrat un progres limitat în ceea ce priveşte recomandările specifice făcute de Comisia Europeană.
Astfel singurul punct în care sunt constatate progrese substanţiale este cel legat de reducerea poverii fiscale în domeniul muncii, însă şi aici se arată că aceasta nu a fost direcţionată specific către categoriile care aveau cu adevărat nevoie de ea.
Progrese s-au mai înregistrat în sectorul sanitar, în sprijinirea ocupării tinerilor şi în creşterea calităţii şi accesului la educaţia superioară şi vocaţională sau în întărirea calităţii şi eficienţei sitemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei.
Realizări limitate se constată în domenii cum ar fi îmbunătăţirea colectării taxelor, reforma pensiilor, achiziţiile publice sau politicile vizând eficienţa energetică, în timp ce în privinţa stabilirii unui set de reguli vizând un salariu minim transparent sau în cea a reformei guvernanţei corporative a întreprinderilor cu capital de stat din energie sau transporturi Comisia Europeană arată că nu s-a înregistrat nici un pas înainte.