Progresele României în domeniul coeziunii sociale de la integrarea în UE
La Bucureşti se desfăşoară o conferinţă care evaluează progresele României în domeniul coeziunii sociale de la integrarea în UE.
Articol de Radiojurnal, 15 Iunie 2017, 09:08
La Bucureşti se desfăşoară, astăzi, o conferinţă care-şi propune să evalueze progresele făcute de România în domeniul coeziunii sociale pe parcursul celor 10 ani trecuţi de la integrarea în Uniunea Europeană.
Participanţii la discuţii vor încerca şi să identifice posibilităţi de intervenţie pentru viitor, cu scopul de a creşte gradul de coeziune.
În acest sens, există două direcţii principale în care s-ar putea acţiona, a declarat, în această dimineaţă, pentru Radio România Actualităţi, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Gabriela Creţu.
Gabriela Creţu: "Sunt cel puţin două aspecte în care România poate să contribuie pentru ea şi pentru Europa. Unu: combaterea inegalităţii care inegalitate nu este doar o problemă naţională, la noi se vede foarte puternic pentru că suntem săraci, şi susţinerea creării unui solid pilon social european este esenţială. În al doilea rând e vorba de repararea euro care a fost construit din start cumva greşit şi funcţionează actualmente ca un fel de burete care atrage plus valoare dinspre ţările mai puţin dezvoltate ale Uniunii către cele mai dezvoltate. Dacă pe cele două planuri acţionăm a nivel european şi bineînţeles dacă adoptăm măsuri concrete la nivel naţional în ceea ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor sociale atunci vedem un viitor bun şi pentru România în Europa şi pentru Europa însăşi".
În cei 10 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană, ţării noastre i-au fost alocate aproximativ 20 de miliarde de euro prin Programul de Convergenţă, ceea ce a contribuit cu aproximativ 15% la creşterea produsului intern brut şi s-a concretizat prin crearea a 200.000 de noi locuri de muncă.