Programul "Stop Fumat!", "stopat din lipsa fondurilor"
Medicii spun că în România mor anual 40.000 de persoane din cauza fumatului, iar numărul celor care au dezvoltat cancer din această cauză este de 78.000.
Articol de Mario Balint, 02 Septembrie 2014, 15:39
Unul dintre cele mai importante programe de prevenție ale ministerului Sănătății, programul "Stop Fumat!", este stopat din lipsa fondurilor.
Oficialii Ministerului spun că există şanse ca finanţarea să fie reluată în ultimele trei luni ale anului, după rectificarea bugetară.
Programul Stop Fumat a demarat în 2007 și se adresează fumătorilor care doresc să scape de acest viciu, dar simt că voința nu este de ajuns.
În cadrul programului Stop Fumat există și un număr de telefon de urgență la care persoanele pot cere ajutor – 0800878673 – apelabil gratuit doar din reţeaua Romtelecom.
În sprijinul programului, medicii pneumologi din România au semnat o petiție pe care au înaintat-o ministerului sănătății.
În această petiție medicii spun că în România mor anual 40.000 de persoane din cauza fumatului, iar numărul celor care au dezvoltat cancer din această cauză se cifrează la 78.000.
30% din populația României este fumătoare
Un studiu arată că 30% din populația României este fumătoare, copiii încercînd țigara la vîrste tot mai fragede, 6-7 ani, iar înainte de a împlini 20 de ani sînt deja dependenți.
În Judeţul Caraş-Severin, un studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog relevă că 62,1 % din intervievaţi au fumat cel puţin o dată în viaţă, 31,3 % dintre aceştia declarînd că fumează zilnic.
Populaţia din grupa de vîrstă 25-34 ani prezintă în cel mai mare procent acest comportament (70,5 %).
Se evidenţiază o scădere a pragului mediu de debut pentru generaţia tînără, în raport cu generaţia adultă (35-64), de la 22 de ani la 18,6 ani, în cazul femeilor, şi de la 18,6 ani la 16,5 ani, în cazul bărbaţilor.
Fumătorii din mediul urban sînt mai mulţi decît cei din mediul rural, iar femeile sînt fumătoare mai pasionate decît bărbaţii.
80% dintre bolnavii de cancer bronho-pulmonar sunt fumători
Potrivit medicului pneumolog dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, 80% dintre bolnavii de cancer bronho-pulmonar sînt fumători.
Dintre aceştia, 70% vin la medic în stadiile 3 şi 4.
Doar 30% dintre bolnavii de cancer bronho-pulmonar pot fi trataţi.
Cancerul bronho-pulmonar se situează pe locul 1 în judeţul Caraş-Severin, avînd incidenţa cea mai mare în rîndul populaţiei.
În semestrul 1 2014 au fost luate în evidenţa Secţiei Oncologie 478 de noi cazuri de cancer.
Dintre acestea, 80% sînt cancere bronho-pulmonare.
Pînă în luna martie a acestui an, la Reşiţa a funcţionat un cabinet medical anti-fumat care derula programul naţional de prevenţie al Ministerului Sănătăţii.
Din motive obiective, acesta s-a desfiinţat. Pînă la desfiinţare, aproximativ 20 de fumători cereau zilnic ajutorul medicului şi al psihologului pentru renunţarea la viciu.