Programul "Stop Fumat" a fost oprit în judeţul Caraş-Severin
De şase luni, cabinetul medical din Reşiţa, unde era aplicat Programul naţional de prevenţie a fumatului, este desfiinţat din motive obiective.
Articol de Mario Balint, 03 Septembrie 2014, 15:22
Programul Ministerului Sănătăţii "Stop Fumat" a fost oprit în judeţul Caraş-Severin, din lipsă de bani.
De şase luni, cabinetul medical din Reşiţa, unde era aplicat Programul naţional de prevenţie a fumatului, este desfiinţat din motive obiective.
Până la desfiinţare, aproximativ 20 de fumători cereau lunar ajutorul medicului şi al psihologului pentru renunţarea la viciu.
"Dădeam foarte mulţi bani pe ţigări, şi eu, şi soţul. Amândoi ne-am lăsat.
"Nu la bani se vede beneficiul, ci la sănătate. Ştiţi cum este viciul acesta, este un viciu pe care este mai greu îl desprinzi", spun fumătorii.
Peste 31% dintre locuitorii judeţului Caraş-Severin sunt fumători, potrivit statisticilor.
Dintre aceştia, cei mai împătimiţi sunt femeile.
Medicii spun că doamnele fumează cu pasiune şi sunt greu de convins că ar trebui să renunţe la ţigară, chiar dacă fumatul predispune la apariţia cancerului pulmonar.
"30% din populaţia României" este fumătoare
Dr. Dumitru Secăşan, medic pneumolog, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, spune că 30% din populaţia României este fumătoare.
"La nivelul judeţului Caraş-Severin, dintre cancerele branho-pulmonare diagnosticate, şi la nivelul ţării, 80% provin dintre fumători. Dintre cancere, cancerul bronho-pulmonar este pe primul loc în patologia oncologică în judeţul Caraş-Severin.
"În România mor anual 40.000 de persoane din cauza fumatului, iar numărul celor care au dezvoltat cancer din această cauză se cifrează la 78.000. Un studiu arată că 30% din populaţia României este fumătoare", spune Dr. Dumitru Secăşan.