Programul Prima Casă "trebuie scos din Legea dării în plată"
Programul "Prima Casă" trebuie scos din Legea dării în plată - susţin reprezentanţi ai Guvernului şi ai BNR.
Articol de Angela Matei, 31 Martie 2016, 13:34
Cei care vor să îşi cumpere o locuinţă cu împrumut la bancă trebuie să aibă posibilitatea să opteze între un credit la care se aplică legea dării în plată sau unul mai ieftin şi cu un avans mai mic.
Este ceea ce a propus astăzi unul dintre viceguvernatorii BNR în Comisia juridică a Camerei Deputaților, unde s-au reluat dezbaterile asupra acestui act normativ.
Discuţiile au loc după ce aseară reprezentanţii PSD, PNL şi cei ai clienţilor au convenit ca legea să nu se mai aplice Programului "Prima Casă", dar să includă şi creditele de nevoi personale cu ipotecă.
Oficialii BNR au insistat în cadrul dezbaterilor pe necesitatea instituirii unor criterii, astfel încât sprijinul să fie redirecţionat doar către cei care au luat credite pentru locuinţe.
Viceguvernatorul Liviu Voinea a atras atenţia că, în caz contrar, legea va determina scumpirea tuturor creditelor.
Liviu Voinea: Legea afectează grav accesul la credite pentru populaţia tânără şi pentru cei cu venituri reduse. Darea în plată în opinia noastră ar trebui să fie opţională în viitor, cu alte cuvinte să existe două tipuri de credite, cu dare în plată şi fără dare în plată, cu costuri şi beneficii asumate.
Atât reprezentanţii Băncii Naţionale, cât şi cei ai Guvernului au susţinut că pentru a putea fi continuat Programul "Prima Casă" trebuie scos din Legea dării în plată, iar vicepreşedintele Comisiei juridice a anunţat că s-a căzut de acord asupra unui amendament în acest sens.
A fost, de altfel, singurul punct în care iniţiatorii proiectului au căzut de acord cu reprezentanţii Băncii Naţionale şi ai Guvernului.
Deputatul PNL Daniel Zamfir a criticat propunerea BNR de a fi identificate cazurile excepţionale aflate în imposbilitate de plată.
Daniel Zamfir: Legea asta nu este de protecţie socială, pentru că aceste persoane nu sunt categorii defavorizate. Această categorie este una a omenilor activi, sunt oameni care au venituri, dar care nu îşi mai pot plăti rata, de multe ori, din cauza faptului că acea rată este împovărată de clauze abuzive şi de comisioane ilegale.
Dezbaterile continuă şi la această oră şi vor fi reluate săptămâna viitoare, când, potrivit preşedintelui Comisiei juridice, va fi elaborat şi raportul ce trebuie înaintat plenului Camerei Deputaţilor.