Programul "Prima casă" a fost modificat şi extins
Garanţiile guvernamentale pe baza cărora băncile vor acorda finanţare vor ajunge până la 75.000 de euro.
Articol de Petruţa Obrejan, 17 Februarie 2010, 19:14
Prin cadrul legislativ adoptat azi de executiv au fost mărite garanţiile guvernamentale pe baza cărora băncile vor acorda finanţare. Printre modificări se numără schimbarea modului de calcul al garanţiei pentru a se evita neconcordanţele între bazele de plecare folosite de stat şi cele folosite de bănci.
Premierul Emil Boc a dat asigurări că prin programul "Prima casă" vor putea fi cumpărate şi imobilele construite prin ANL, însă modificarea Legii ANL va intra în dezbatere în şedinţa guvernului de marţea viitoare, dată până la care se va face o analiză asupra plafonului salarial necesar pentru a intra în program.
Cumpărarea unei locuinţe prin programul "Prima casă" este garantată de stat în limita a 60.000 de euro pentru persoanele care intenţionează să cumpere imobile deja construite sau la roşu şi 70.000 de euro pentru acele imobile care se vor construi după publicarea în Monitorul Oficial a normelor privind acest program. Premierul Emil Boc a afirmat că avansul minim pemtru achiziţionarea unei locuinţe prin "Prima casă" va rămâne de 5%.
"Avantajul major al acestui program fiind acela că cei care astăzi plătesc 2-300 de euro ca şi chirie, cu banii aceştia pot să-şi plătească rata la casă, la o bancă, şi să aibă o locuinţă în proprietate. Mai mult decât atât, avansul minim pe care noi îl cerem este de 5% şi nu cum este, în jur de 25-30% în cazul creditelor ipotecare, fără a mai fi nevoie de garanţii suplimentare, aşa cum trebuie să procedezi în cazul creditelor ipotecare. În cadrul programului "Prima casă" statul instituie o garanţie care are o valoare de 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro", a declarat premierul Emil Boc.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu a precizat că statul va depune o garanţie de 75.000 de euro doar în favoarea acelor persoane care vor să se asocieze pentru a-şi construi locuinţe împreună. El a mai precizat că o condiţie esenţială pentru intrarea în acest program a celor care doresc să-şi ridice o casă de la zero este aceea de a deţine un teren în proprietate, pentru a putea fi ridicat imobilul respectiv.
"Vom lucra cu băncile care au subscris, vom face şi o nouă invitaţie pentru că vrem ca programul să continue. Oricum, varianta iniţială de 60.000 de euro va continua. Din acest punct de vedere, băncile care au încă plafoane le vor folosi. Plafoanele suplimentare le vom redistribui către băncile care deja funcţionează în cadrul programului sau către alte instituţii bancare care aplică pentru ele", a declarat Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.
De asemenea, şi casele construite de ANL vor putea fi achiziţionate prin programul "Prima casă", a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea. Pentru aceasta trebuie aduse însă unele modificări Legii 152, în baza căreia funcţionează agenţia, şi care va intra spre aprobare abia săptămâna viitoare.
Elena Udrea a mai spus că se va face o analiză asupra plafonului salarial necesar pentru a intra în program. Actualul plafon ar putea determina o serie de discriminări între cei care deja au cumpărat şi viitorii cumpărători.