Programul naţional de oncologie, "subfinanţat în România"
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer spune că media europeană în privinţa tratamentului este de 102 euro pe când în România este de 50 de euro pe pacient.
Articol de Adriana Turea, 13 Noiembrie 2013, 14:11
Decesele prin cancer reprezintă o optime din totalul cauzelor de deces la nivel mondial, iar numărul de cazuri de cancer s-au dublat în ultimii 25 de ani.
Aproape 60 de milioane de oameni mor anual din cauza cancerului, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, jumătate dintre decese implicând persoane care încă nu au împlinit vârsta de 60 de ani.
De asemenea, o cincime dintre decese apar la copii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, susţine că starea pacienţilor care suferă de cancer s-a îmbunătăţit, dar nu suficient, deoarece încă sunt probleme în aprovizionarea cu medicamente, accesul la tratament şi investigaţii.
"Încă mai avem de aşteptat, dar aşa cum a promis ministrul săntăţii, la 1 ianuarie se pare că vom avea acces la terapii noi, inovatoare la care în acest moment apelăm la mila publică să ne mai salvăm din copiii şi din adulţii suferinzi de aceste boli care nu au tratament decât în acele liste de la nivelul ministerului.
"Statistica dată de Jurnalul European de Cancer spune clar că faţă de media europeană, decesele prin cancer în România s-au dublat, iar ca finanţare, media europeană este de 102 euro, pe când în România media este de 50 de euro pe pacient", spune Cezar Irimia.
El a mai precizat că această situaţie este determinată de subfinanţarea programului de oncologie şi lipsa screeningurilor pentru cele mai frecvente forme de cancer.
El a mai menţionat că cel mai mult contribuie la prevenirea cancerului renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool, reducerea expunerii la soare, creşterea activităţii fizice şi scăderea în greutate.