Programul Integrat de Chirurgie Minim Invazivă şi Robotică
La o clinică privată din Capitală a fost lansat ieri, Programul Integrat de Chirurgie Minim Invazivă şi Robotică
Articol de Radiojurnal, 15 Februarie 2018, 02:04
Programul Integrat de Chirurgie Minim Invazivă şi Robotică, lansat ieri, într-un spital privat din Capitală, dă posibilitatea medicilor chirurgi să se instruiască permanent, cu ajutorul a două sisteme de chirurgie computerizată. Unul dintre roboţi este destinat blocului operator, iar cel de-al doilea va fi instalat în centrul dedicat instruirii medicilor.
Centrul a fost înfiinţat în urmă cu 18 ani şi a pregătit până acum 2.000 de chirurgi, spune directorul medical al unităţii, profesor doctor Cătălin Copăescu.
Cătălin Copăescu: "Cum lucrează acest program? Avem o echipă multidisciplinară care va califica fiecare pacient în funcţie de patologie, în funcţie de complexitatea acestui caz şi acestui pacient îi va fi deferită operaţia de care are el nevoie. Pentru că, da, chirurgia robotică nu este destinată unor intervenţii chirurgicale banale, este un vârf de tehnologie care ajută pacienţii în situaţii în care vom face diferenţă din punct de vedere al riscului de complicati, al consecinţelor evolutive post-operatorii".
Chirurgia robotică permite efectuarea unor operaţii dificile şi complexe, în special în zone anatomice înguste, unde există o serie de structuri vitale.
Doi roboţi similari cu cei din spitalul privat bucureştan sunt disponibili şi la Timişoara, în spitalele de stat, însă CNAS nu decontează proceduri de chirurgie robotică, iar Programul de profil al Ministerului Sănătăţii înfiinţat în 2008, la Institutul Fundeni, a fost întrerupt în 2013.