Programul de Investiţii "Anghel Saligny", din nou pe masa Executivului
Programul de Investiţii "Anghel Saligny", de la care ar fi pornit criza actuală din coaliţia la guvernare, este din nou astăzi pe masa Executivului.
Articol de Amalia Bojescu, 03 Septembrie 2021, 08:06
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 septembrie, ora 7:00) - Realizator: Programul de Investiţii "Anghel Saligny", de la care ar fi pornit criza actuală din coaliţia la guvernare, este din nou astăzi pe masa Executivului şi va fi discutat într-o şedinţă programată la ora 16:00, la care miniştrii USR spun că nu vor participa. Ministrul interimar al justiţiei, Lucian Bode, a anunţat aseară că dă aviz proiectului, spre deosebire de predecesorul său, Stelian Ion, reprezentant al USR PLUS, demis din acest motiv. După două zile de controverse, se aşteaptă noi evoluţii în relaţiile din coaliţie, într-o şedinţă convocată pentru această seară. Ce aşteptări au PNL şi USR PLUS, dar şi ce face opoziţia în acest timp, ne spune Amalia Bojescu:
Reporter: USR PLUS îi cere premierului Florin Cîțu să facă un pas în spate, în caz contrar va depune o moțiune de cenzură, cel mai probabil alături de AUR. Reprezentanții celor două formațiuni politice au avut o primă discuție pe acest subiect și, la un calcul, au semnăturile necesare pentru a iniția demersul. Copreședintele alianței, vicepremierul Dan Barna, a reafirmat că șeful Guvernului a pierdut susținerea formațiunii, care așteaptă ca la ședința coaliţiei Florin Cîțu să se retragă din funcție.
Dan Barna: Le solicităm, în primă etapă, colegilor din coaliție să propună un alt premier, dacă nu avem acest instrument al moțiunii de cenzură. Noi considerăm că această guvernare nu mai are majoritate parlamentară. Cele 80 de voturi ale USR PLUS nu mai susțin cabinetul Florin Cîțu.
Reporter: Liberalii care îl susțin pe Florin Cîțu sunt de părere că soluția pentru depășirea crizei politice este o nouă propunere din partea USR PLUS pentru Ministerul Justiției, iar orice asociere a formațiunii cu PSD sau AUR ar însemna o trădare a propriului electorat. Din cealaltă tabără a liberalilor, președintele PNL, Ludovic Orban, face un apel la calm către ambele părți implicate în criza politică și afirmă că orice plecare poate duce la pierderea majorității parlamentare.
Ludovic Orban: Fac un apel apăsat către premierul Cîțu și către toți colegii mei din Partidul Național Liberal să înțeleagă gravitatea momentului. Nu putem să aruncăm în aer unitatea coaliţiei! Fac apel și către colegii din USR PLUS să înțeleagă că nu este o soluție să pună presiune asupra Guvernului din care fac parte.
Reporter: Din opoziție, social-democrații anunță că au finalizat textul moțiunii de cenzură împotriva guvernului Cîțu, documentul fiind pus la dispoziție pentru a fi semnat. Moţiunea va fi însă depusă atunci când PSD va avea cele 234 de semnături necesare pentru a pica actualul guvern, spunea prim-vicepreședintele social-democrat, Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu: Venim cu textul pe care îl punem la dispoziție și așteptăm să se facă numărul de 234. Dacă USR-ul dorește să trântească acest guvern și să nu fie doar un şantaj și o negociere în interiorul coaliţiei de guvernare, atunci semnează această moțiune.
Reporter: Premierul Florin Cîțu a convocat ședința coaliției de guvernare la Palatul Victoria, în încercarea de a rezolva actuala criză politică. Cei de la UDMR consideră că în acest moment nu există alternativă la această coaliție și speră că se va ajunge la o soluție prin care actuala formulă de guvernare să meargă mai departe.