Programele publice de promovare a sănătăţii sunt subfinanţate şi slab dezvoltate
Diagnosticul este întârziat de lipsa unei liste transparente a furnizorilor care au fonduri disponibile, astfel că medicii nu ştiu unde să trimită pacienţii pentru analize.

Articol de Radio România Actualităţi, 26 Martie 2025, 18:15
Programele publice de promovare a sănătăţii sunt subfinanţate şi slab dezvoltate, iar evaluarea riscului oncologic în asistenţa medicală primară este insuficientă, reiese dintr-un raport privind eficientizarea resurselor în oncologie, prezentat miercuri.
Diagnosticul este întârziat de lipsa unei liste transparente a furnizorilor care au fonduri disponibile, astfel că medicii nu ştiu unde să trimită pacienţii pentru analize. În plus, testarea sistematică a persoanelor asimptomatice şi depistarea precoce sunt subdezvoltate, pe fondul lipsei programelor naţionale de screening populaţional. Raportul conţine o serie de recomandări prezentate de specialistul în sănătate publică, Adrian Pană.
Adrian Pană: ”Pe termen scurt, a fost propusă îmbunătăţirea managementului bugetar al fondului, încurajarea consultaţiilor preventive, inclusiv a celor de evaluare a riscului oncologic în cadrul asistenţei medicale primare. Pe termen mediu, vorbim de majorarea veniturilor fondului prin îmbunătăţirea colectării şi extinderea bazei de implementare, o posibilitate de contractare strategică a furnizorilor de servicii, implementarea programului de screening populaţional prin sistemul de asigurări, dar care necesită o coordonare la nivel naţional extrem de importantă.”
Pentru acest an sunt estimate cheltuieli de 12,3 miliarde de lei pentru întreg traseul oncologic, după ce în 2023 acestea s-au ridicat la 9,4 miliarde de lei. Peste 200.000 de pacienţi au fost trataţi internaţi, iar 185.000 în spitalizare de zi, precizează reporterul RRA, Adriana Turea./editor Florin Lepadatu/