Programe naţionale cu impact major asupra sănătăţii publice
Mai multe programe naţionale cu impact major asupra sănătăţii publice sunt derulate şi finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Articol de Adriana Turea, 02 Aprilie 2017, 08:35
Mai multe programe naţionale cu impact major asupra sănătăţii publice sunt derulate şi finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Printre acestea se numără bolile cardiovasculare, diabetul, anumite boli de sânge şi hepatite, precum şi transplantul de organe. Fondurile alocate acestor programe au fost majorate atât pentru medicamente, cât şi pentru materiale sanitare şi servicii.
În cadrul programului naţional de diabet zaharat se vor acorda trimestrial până la 400 de teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent, cuprins în program.
Totodată, recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate se va putea emite şi de medicii de familie, nu numai de diabetologi. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, doctor Marian Burcea, spune ce alte noutăţi aduc programele naţionale finanţate de CNAS.
Marian Burcea: "Bolile rare sunt o prioritate. Se extinde pentru trei noi afecţiuni: fibroza pulmonară idiopatică, distrofia musculară Duchenne şi angioedemul ereditar.
"De asemenea, programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei a fost adaptat noului protocol terapeutic, care a fost elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii. În cadrul programului naţional de tratament al surdităţii şi mai ales la copii, prin proteze auditive implantabile, bolnavii vor putea beneficia de implanturi cohleare bilaterale şi cele de proteze auditive externe, sunt deja pentru copii prevăzute două proteze, dacă indicaţia ORL-istului o prevede expres".
De asemenea, în cadrul programului naţional de boli cardiovasculare, se extinde tratarea malformaţiilor cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie intervenţională la pacienţii adulţi.
Preşedintele CNAS, Marian Burcea, a mai adăugat că de la 1 aprilie intra în tratament şi pacienţii care suferă de hepatita C, formele F4, F3 şi F2, deoarece a fost semnat contractul cost volum rezultat dintre autorităţi şi firma producătoare a tratamentului fără interferon.