Program pentru integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii
Studenţii care au lucrat part time încă din timpul facultăţii, au mai multe şanse de integrare pe piaţa forţei de muncă, se arată într-un studiu sociologic.
18 Ianuarie 2011, 14:20
Competenţele dobândite de tineri în facultate nu îi ajută pe piaţa muncii - este una dintre concluziile unui studiu sociologic care susţine utilitatea unui site, lansat marţi, cu susţinerea ministerului educaţiei.
Ministrul Daniel Funeriu crede că programul, care oferă on line informaţii despre programele de studiu şi competenţele dobândite pe parcursul studiilor de licenţă şi masterat, va facilita absorbţia absolvenţilor de universităţi pe piaţa muncii.
Site-ul este accesibil la adresa rncis.ro şi este realizat de Consiliul Naţional al Calificărilor şi al Formării Profesionale a Adulţilor.
Cu această ocazie, au fost prezentate şi rezultatele studiului sociologic cu titlul "Absolvenţii recenţi de învăţământ superior şi integrarea lor pe piaţa forţei de muncă".
Potrivit acestuia, absolvenţii apreciază că 55% dintre cunoştinţele şi abilităţile de care au nevoie la locul de muncă au fost dobândite chiar la locul de muncă.
Angajatorii nu sunt interesaţi, potrivit aceluiaşi studiu, de specializarea sau universitatea absolvită şi nici de studiile efectuate în străinătate.
Au mai multe şanse de integrare pe piaţa forţei de muncă - se mai arată în studiul amintit - studenţii care au lucrat part time încă din timpul facultăţii, angajatorii apreciind în acest context dorinţa şi motivaţia acestora de a munci.
Pe de altă parte, competenţele dobândite de absolvenţi în timpul facultăţii, potrivit aprecierilor lor, nu sunt cele care i-ar putea ajuta să se integreze facil pe piaţa forţei de muncă.
După absolvire, conform studiului, cel mai uşor şi rapid îşi găsesc un loc de muncă absolvenţii facultăţilor de arhitectură şi urbanism şi cel mai greu absolvenţii specializărilor de ştiinţe naturale.
Studiul amintit s-a efectuat în cursul anului 2010, pe un eşantion de 5.500 de absolvenţi din ultimii cinci ani, absolvenţi ai universităţilor particulare şi de stat.