Program pentru identificarea persoanelor cu risc cardiovascular
Bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România, atrage atenţia Ministerul Sănătăţii, cu ocazia Zilei Naţionale a Inimii.
Articol de Adriana Turea, 04 Mai 2019, 17:35
Bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România, atrage atenţia Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă, cu ocazia Zilei Naţionale a Inimii.
Potrivit medicilor, în ţara noastră, aceste boli ucid de trei ori mai mulţi oameni decât cancerul.
În această vară, Ministerul Sănătăţii va începe implementarea unui program ce vizează identificarea persoanelor cu risc cardiovascular.
Programul va avea o durată de cinci ani şi un buget de 20 de milioane de euro, care sunt fonduri europene nerambursabile.
Peste 170.000 de persoane vor beneficia de screening.
Tot în vara a acestui an, Ministerul Sănătăţii va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanţare asigurată printr-un grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut, cu scopul prevenirii insuficienţei cardiace.
Controlul asupra principalilor factori de risc, precum tutunul, dieta nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică, poate avea ca rezultat reducerea deceselor.
Profesor doctor Dan Gaiţă: Depăşind 40-50 de ani, ai o expunere de 10-20-30 de ani la factori de risc, care-ţi fundamentează stilul de viaţă, care ţin de alimentaţie, de lipsa mişcării, de fumat, de stres şi de multe lucruri care nu le punem decât într-un stil de viaţă de tip modern sau occidental, de modul în care nu ne putem relaxa suficient şi schimbarea radicală de gândire este de a avea fiecare grijă de sănătatea noastră. Sub urmărirea unui doctor, verificăm periodic, chiar dacă nu avem simptome, care este starea sănătăţii noastre, iar apoi, de-a lungul întregii vieţi, să punem în practică stilul de viaţă optimizat.