Program antidrog "Alege să alegi"
8.000 de tineri au beneficiat de acest program până acum.
Articol de Radiojurnal, 06 Noiembrie 2024, 20:40
Vârsta de la care adolescenții consumă droguri a scăzut în România la 12 ani, iar cei mai tineri dealeri din țara noastră au 14 ani, a declarat miercuri Radu Țincu, medic primar ATI și de toxicologie.
El a explicat la o conferință de specialitate că sunt necesare cât mai multe programe de prevenție și conștientizare, având în vedere că majoritatea tinerilor nu sunt conștienți de efectele devastatoare pe care le poate avea consumul de astfel de substanțe.
Radu Țincu: Consumul de substanțe psihoactive la o vârstă atât de fragedă, în contextul în care sistemul nervos central nu și-a încheiat dezvoltarea, va duce la apariția unor sechele în zona neurocognitivă, cu tulburări de comportament, tulburări de gândire, de atenție, care unele dintre ele pot să fie irecuperabile. De asemenea, consumul de droguri din perioada adolescenței crește riscul de a dezvolta o boală psihică la perioada adultă, ceea ce ne pune, iarăși, mari semne de întrebare din perspectivă socială. Cum va arăta o societate în care acești tineri vor avea tulburări psihice sau tulburări de comportament? Dacă vorbim de supradoze și de terapie intensivă, se pot cheltui până la 20-30.000 euro cu fiecare caz în parte și, ulterior, perioada de dezintoxicare într-un centru de psihiatrie, undeva și acolo sumă până 10.000 euro.
Program antidrog în județul Neamț
Unul dintre programele antidrog derulate anul acesta în țară este și cel intitulat "Alege să alegi", care oferă idei de petrecere a timpului liber ca alternativă la consumul de droguri. 8.000 de tineri au beneficiat de acest program până acum. Cum s-a derulat în județul Neamț, aflăm de la corespondentul RRA Geanina Buftea.
Proiectul și-a propus ca, prin activități de petrecere a timpului liber ca alternativă la consumul de droguri, sub semnul alegerii și al exprimării prin artă, dar și prin alte accente de educație nonformală, să construiască încrederea și reziliența copiilor și tinerilor expuși riscului de consum de droguri, precum și a părinților din regiunea de nord-est.
Iulian Văcărean, președintele asociației: Cred că cel mai important este să anunțe oamenii care îi sunt alături, pentru că întotdeauna părinții, profesorii și cei care cu adevărat țin la tine te vor ajuta întotdeauna să fii și să alegi calea cea mai bună pentru tine.
În cadrul proiectului, caravana va poposi pentru două zile în fiecare din cele nouă orașe: din Dorohoi, Darabani, Botoșani, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Roman, Vaslui, Negrești, Bârlad, prilej de întâlnire cu aproximativ 8.000 de beneficiari direct, peste 2.500 numai din județul Neamț.