Profesorii şi pensionarii au ieşit în stradă
Pensionarii au protestat, în Piaţa Victoriei, faţă de îngheţarea pensiilor în 2012 , după ce autorităţile au spus în repetate rânduri că statul nu îsi permite în acest moment creşteri de pensii sau salarii.
22 Noiembrie 2011, 14:29
Intenţia guvernului de a plafona salariile şi pensiile anul viitor a scos marţi în stradă profesorii şi pensionarii.
Câerva sute de pensionari, care s-au strâns marţi în Piaţa Victoriei, au protestat faţă de îngheţarea pensiilor în 2012 şi au susinut că, în condiţiile veniturilor actuale nu mai pot supravieţui.
La protest au venit pensionari din mai multe judeţe.
"Suntem aici să cerem guvernului să adopte măsuri care să împiedice încasarea de taxe de la pensionari pentru serviciile medicale. Suntem aici să atragem atenţia că puterea de cumpărare a scăzut foarte mult, că ar fi al treilea an dacă se respectă ceea ce a decis guvernul de îngheţare a pensiilor din sistemul public de pensii. Sunt 3.500.000 de pensionari care trăiesc în condiţii de subzistenţă", a declarat Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România, Preda Nedelcu.
Autorităţile au spus în repetate rânduri că statul nu îsi permite în acest moment creşteri de pensii sau salarii, declaraţia recentă a lui Traian Băsescu în această privinţă fiind şi motivul declanşării procedurii de suspendare decisă ieri, în cadrul Uniunii Social Liberale.
Profesorii au protestat astăzi la Ministerul Educaţiei, iar faţă de pichetările de săptămăna trecută, acum li s-au alăturat şi studenţii, nemulţumiţi de faptul că nu a fost adoptat Statutul studentului, care urmează să aducă modificări la drepturile şi obligaţiile studenţilor.
Uniunea Naţională a Studenţilor din România este nemulţumită de faptul că Ministerul Educaţiei nu a adoptat nici până acum Statutul studenţilor.
Studenţii susţin că acesta, potrivit Legii educaţiei, ar fi trebuit adoptat până la 8 octombrie. Ionuţ Poenaru, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor.
"Am venit aici pentru a fi solidari cu domnii profesori. Avem statutul studentului care nu a fost acceptat, a fost depus acum mai bine de şase luni de către federaţiile studenţeşti şi domnul ministru nu ne bagă în seamă nici acum.
"Metodologia de alegere a studenţilor în senate şi consilii, vrem să votăm rectorul, însă nu ştim câţi studenţi, câţi vor fi acolo, de ce vor fi acolo. Studenţii îşi iau vacanţa de iarnă şi nu au tichete de transport să plece. Ministerul nu a dat drumul, la universităţi, la tichetele de transport nici până în ziua de astăzi.
"O să-i dăm termen domnului ministru până la sfârşitul anului să ne adopte acest Statut al studentului şi să ne rezolve problemele. Dacă nu, vom începe proteste la nivel naţional cu mult mai mulţi studenţi şi în faţa ministerului", a declarat Ionuţ Poenaru.
În ceea ce îi priveşte pe profesori, revendicările lor au rămas aceleaşi ca şi cele anunţate săptămâna trecută. Ele sunt, în principal, de natură salarială.
Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat că sindicaliştii mai solicită la această dată respectarea prevederilor legii educaţiei, mai exact a numărului de copii din grupele de grădiniţă, dar şi alocarea unui buget pentru educaţie de şase procente din PIB.
Săptămâna trecută, consilierul ministerial Tudorel Urian a declarat pentru Radio România că ministerul are la această dată o serie de obiecţii cu privire la propunerile formulate de studenţi pentru statutul lor, cum ar fi printre altele frecvenţa facultativă la cursuri.