Profesorii protestează în ziua asumării răspunderii
Profesori din mai multe zone ale ţării protestează faţă de asumarea răspunderii guvernului pe legea educaţiei şi se declară solidari cu doi colegi aflaţi în greva foamei.
Articol de Ioana Dogaru, 28 Octombrie 2010, 09:48
În mai multe părţi ale ţării unii dascăli au decis să facă o grevă de o zi, alţii au anunţat că vor veni la şcoală, dar nu vor ţine cursurile, ca măsură de protest faţă de asumarea răspunderii pe legea educaţiei de către guvern şi în semn de solidaritate cu profesoarele aflate în greva foamei.
În unele şcoli va fi grevă japoneză, iar în altele, grevă de avertisment de două ore.
Proteste la Suceava
Sindicatul Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” şi Sindicatul Pro-Educaţia au anunţat grevă generală pentru astăzi, prin notificări trimise către IŞJ Suceava.
Liderul Sindicatului Judeţean Învăţământ „Spiru Haret”, Constantin Cernica, a anunţat că dascălii care aparţin acestui sindicat se vor afla în grevă de o zi, elevii fiind anunţaţi să nu vină la şcoală.
Potrivit corespondentului România Actualităţi, profesorii suceveni se declară solidari cu cele două colege aflate în greva foamei, Viorica Ioniţă din Fălticeni şi Cristina Anghel din Caracal.
Acestea protestează faţă de scăderea salariilor în învăţământ.
Marş al tăcerii în Olt
Aproximativ 200 de cadre didactice participă la Caracal, la un marş al tăcerii, în semn de solidaritate cu învăţătoarea grevistă Cristiana Anghel, dar şi în semn de nemulţumire faţă de grila de salarizare pentru învăţământul preuniversitar, potrivit corespondentului România Actualităţi, Laura Stoican.
Marşul este organizat de Sindicatul Liber Învăţământ şi Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ Caracal şi se desfăşoară în intervalul 12:00-14:00, pe traseul Şcoala generală nr.2 (acolo unde este titulară învăţătoarea Cristiana Anghel), strada Plevnei - B-dul N. Titulescu - strada Marului - Primăria Municipiului Caracal.
Liderul Sindicatului Liber din Învăţământ, Şerban Chiosan, a precizat că, printre motivele protestului cadrelor didactice se numără şi faptul că guvernul vrea să îşi asume răspunderea pentru Legea Educaţiei, înainte ca acest proiect legislativ să fi parcurs toate etapele dezbaterii.
Şerban Chiosan spune că marşul nu afectează desfăşurarea cursurilor în Caracal deoarece la protest participă numai cadre didactice care nu au cursuri în intervalul orar 12:00-14:00.
Încetarea activităţii didactice în Vaslui
Grupa sindicală a şcolii nr. 5 din Vaslui a decis să protesteze împotriva unor articole din legea educaţiei, pe care guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în parlament.
"Sunt 68 de membri, personal didactic şi auxialiar în grupa sindicală din şcoala noastră, care şi-au exprimat dorinţa de a protesta joi, împotriva unor articole din legea educaţiei", a declarat Dumitru Busuioc, directorul Şcolii nr. 5 Vaslui.
"Părinţii nu au fost suprinşi de decizia de a nu se învăţa astăzi, deoarece şi ei vad cum se desfăşoară lucrurile la nivel naţional şi înţeleg situaţia", a precizat Dumitru Busuioc.
În Dolj se suspendă cursurile
Sindicatul „Spiru Haret” a organizat un referendum în şcolile din Dolj prin care dascălii au fost întrebaţi dacă vor să blocheze activitatea în şcoli.
Mii de profesori au semnat că sunt de acord să acţioneze în acest sens.
„Pot vorbi cu elevii despre democraţie sau despre alte teme educative, dar nu vor face lecţii”, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele filialei Dolj a sindicatului „Spiru Haret”.
Motivele protestului sunt scăderea salariilor în învăţământ.