Produsele românești "trebuie să fie preponderente în supermarketuri"
Senatorii au adoptat un proiect de lege care îi va obliga pe marii comercianți să vândă carne, fructe și legume în proporție de minimum 51% din producția românească..
Articol de Amalia Bojescu, 06 Octombrie 2015, 16:39
Produsele alimentare româneşti trebuie să fie preponderente în supermarketuri - arată un proiect de lege adoptat astăzi de senatori şi care va merge în continuare în Camera Deputaţilor.
Astfel, carnea, legumele şi fructele trebuie achiziţionate direct de la producătorii români, în proporţie de cel puţin 51%, cu excepţia lunilor de iarnă, când, din decembrie până în februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta cel mult 70% din ofertă.
Ovidiu Donţu, senator PSD, iniţiatorul proiectului: "Eu sunt din Bucovina. Mă doare să văd cartoful de Milişăuţi vândut de ţăranul român la poartă şi în supermarketuri să avem cartofi din toate ţările exotice. Mă doare să văd cum Avicola intră în faliment şi să vedem pui congelat din Brazilia în supermarket".
Actul normativ a fost susţinut şi de liberali.
Marius Paşcan, senator: "Câtă vreme va exista garanţia aceasta asigurată de supermarketuri pentru producţia internă şi agricultorii şi fermierii vor fi stimulaţi să angajeze credite să-şi dezvolte producţia şi să reprezinte într-adevăr o garanţie a competiţiei cu produsele care vin din afară, pe de o parte; pe de altă parte, a coerenţei în aprovizionare".
Comercianţii care nu respectă aceste prevederi vor fi sancţionaţi cu amenzi între 25 şi 50 mii de lei.