Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Produsele românești sunt cele mai bune, cele mai gustoase”

”Apel matinal” - Invitat, ministrul agriculturii, Petre Daea.

”Produsele românești sunt cele mai bune, cele mai gustoase”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Articol de Florin Lepădatu, 13 Octombrie 2022, 09:25

Apel matinal - Invitat, ministrul agriculturii, Petre Daea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Cătălin Cîrnu: Peste un miliard de euro se va vira, începând de luni, pentru aproape 800 de mii de fermieri, conform ministrului agriculturii, care a anunțat că este vorba de avansul din subvențiile acordate în sectorul vegetal și în zootehnie. Ministrul Agriculturii spunea recent și că ploile căzute în ultima perioadă creează condiții pentru lucrarea solului. Petre Daea, ministrul de specialitate, este invitatul nostru astăzi la 'Apel matinal'. Bună dimineața!


Petre Daea: Bună dimineața dumneavoastră și radioascultătorilor dumneavoastră.


Cătălin Cîrnu: Să-i salutăm și pe fermieri. Cum trebuie să procedeze ei pentru a obține subvențiile?


Petre Daea: Ei au procedat deja. Fermierii și-au depus cererile unice de plată până la data de 15 mai, de atunci echipajele de specialiști de la APIA Central și APIA Județean au verificat în teren situația declarațiilor pe care le-au făcut fermierii respectivi, s-a procedat la realizarea acelor rapoarte de verificare care au fost încărcate în evidențele APIA până la 30 septembrie. Iată, o perioadă de prelucrare a cererilor, de stabilire exactă a situației în teren, în așa fel încât acum suntem în echipajul de lucru pentru a pune în mișcare sumele pe care trebuie să le acordăm fermierilor începând din data 16 octombrie. Este o sumă importantă, ea se ridică la 1,3 miliarde de euro pentru aproape 800 de mii de beneficiari. Facem acest lucru rapid, cu multă muncă. Din acest punct de vedere, fermierii trebuie să fie liniștiți pentru că lucrătorii de la APIA fac ceea ce au făcut de fiecare dată, în interes pentru ţară, în interes pentru fermieri, în interes pentru activitatea lor, în așa fel încât să putem acorda sumele la timp pentru a executa lucrările în câmp, știindu-se că este un an mai dificil, cu rezultate mai slabe din punct de vedere al producției și, evident, e și cu nevoi mai mari dat fiind faptul că input-urile sunt la un alt preț, iar fermierii trebuie să însămânţeze rapid, epoca optimă culturile pe care și le-au stabilit în planul de cultură.


Daniela Petrican: Domnule ministru, știm că sunt însă și nemulțumiri, mai ales crescătorii de ovine înțeleg că vi s-au plâns că nu le ajung banii. Întreb asta pentru că știm că sunteți pasionat de această ramură zootehnică.


Petre Daea: Bine, eu sunt pasionat nu numai de ramura aceasta, sunt pasionat de agricultură în general, pentru că asta mi-este profesia, iar viaţa mea aici am petrecut-o, motiv pentru care voi fi mereu alături de sectoarele de activitate din domeniu. E evident că pentru ovine am o anumită sensibilitate, generată de existenţa noastră ca popor şi în acelaşi timp de condiţiile prielnice pe care le ave, gândindu-mă la resurse...


Daniela Petrican: Păi şi atunci cum este, le ajung sau nu le ajung banii crescătorilor de ovine?


Petre Daea: Tot timpul ai nevoie de mai mult, pentru că niciodată, aţi văzut dvs, şi când ne îmbrăcăm ne dăm seama că ne strânge vreun costum, că avem vreo situaţie mai puţin confortabilă, tot timpul căutăm binele, important este să-i şi găsim calea de acces şi să şi putem facec aest lucru. Din acest punct de vedere, aş putea să le dau următoarea informaţie, că începând de anul viitor, sprijinul cu plată pe capul de animal este mai mare, este de 20 de euro și este garantat, așa cum l-am garantat de fiecare dată prin procedurile pe care le-am instituit la Ministerul Agriculturii și prin alocările bugetare pe care le-a făcut Guvernul României de-a lungul vremii, iar în acest an cu atât mai mult, pentru că sunt o serie întreagă de instrumente financiare care au fost puse la dispoziția fermierilor, ştiind greutățile prin care trec într-un an cu dificultăți din punct de vedere climatic.


Cătălin Cîrnu: Rămânem în sectorul zootehnic. Nu știu cum se întâmplă, n-am primit explicații, dar am aflat cu toții despre noile focare de pestă porcină africană, aproape 40.000 de porci care trebuie sacrificați din cauza acestei boli în județul Timiș. Ce implicații sunt pentru crescători, dar și pentru piață?


Petre Daea: Sunt implicați și, din nefericire, am avut efecte negative și le avem și le vom resimți o perioadă de timp, pentru că nu e ușor să reface efectivul de suine în România, știindu-se că această molimă a călărit întreaga întreaga lume, iar la noi s-a cuibărit în anumite zone unde a determinat pierderi de efective, știindu-se că în momentul în care apare un asemenea focar n-ai o altă soluție decât să ucizi animalele respective, chiar dacă este un singur animal. Aceasta este procedura, printr-un plan de contingență pe care l-a stabilit Comisia Europeană, fiind regula de bază, întrucât nu avem un vaccin și nici tratament pentru a stăpâni această molimă care a făcut pagube mari peste tot, iar în România resimți aceste pagube de de la un în an la altul. Şi, sigur, cu atât mai mult regretul că a apărut un asemenea focar și am discutat ieri cu președintele Autorității Sanitar-Veterinare, care a plecat imediat la fața locului să instituie măsurile care se impun în așa fel încât să putem izola microbul aesta atât de periculos şi devastator pentru sector.


Daniela Petrican: Pentru că tot ați fost recent pe șantierul de irigații de la Giurgiu, sunt șanse ca anul viitor să existe soluții adaptate pentru combaterea eficientă a secetei?


Petre Daea: Categoric da. Și aceste soluții nu sunt de astăzi, de ieri, sunt de mai mult timp. Din nefericire, soluțiile acestea n-au fost, n-au avut cadența necesară de a punerii în practică, au mai fost întreruperi și iată că aceste întreruperi ne costă. Dar în ce ne privește acum, știindu-se că Parlamentul României a aprobat prin lege un miliard şi jumătate pentru refacerea sistemului de irigații, până în 2027 ajungându-se la o suprafață de 2,6 milioane hectare, în Ministerul Agriculturii s-a proiectat și s-a aprobat în Guvernul României hotărârea de guvern pentru stabilirea obiectivelor de investiții, cu termene de punere în funcțiune și cu sumele necesare, în așa fel încât să realizăm acest program. De aceea, deplasările mele în teren vizează obiectivele de investiții, iar acum avem 26 de șantiere în toată țara, pentru a putea pune în stare de funcționare acele instalații și acele reţele de canale, în așa fel încât să mărim suprafața arabilă posibilă de irigat, pentru că s-a văzut anul acesta ce înseamnă să ai irigații. Am putut iriga o suprafață importantă în România, iar soluția este cea care ne asigură stabilitate producției, în condițiile în care vremea oscilează din punct de vedere al cantităților de precipitații în perioada de vegetație a plantelor de cultură. Într-un cuvânt, suntem în dispozitiv de lucru pentru cel mai important obiectiv de investiții al țării. Este unui obiectiv vital, pe care trebuie să îl realizăm și să urmărim, evident, în câmp fiecare oră bună de lucru, în așa fel încât să putem intra cu utilajele și să putem face concret la fața locului ceea ce este necesar.


Cătălin Cîrnu: Domnule ministru, o ultimă întrebare. pentru că v-am auzit recent vorbind că unele dintre marile rețele de magazine au promis că vor oferi spații comerciale pentru produsele agricole românești. Când vom vedea, practic, mai multe produse românești de calitate la raft, în toate supermarketurile?


Petre Daea: În fiecare zi vedem mai multe produse românești și pentru cunoștința dumneavoastră, mâine vor intra într-un magazin, nu vă spun care, o cantitate importantă de legume românești prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, pe care am pus-o pe picioare după o perioadă așa, de moarte clinică, pentru că a stat ascunsă din punct de vedere juridic și neinteresantă pentru cei care i-au diriguit anumită perioadă de timp activitatea în acest domeniu. Dar, iată, printr-un efort al Guvernului, prin modificarea unui act normativ care era necesar să fie modificat pentru a putea da confortul juridic Casei de Comert, avem acum ce tot ce ne trebuie, avem structurile de comandă și de execuție ale casei, avem bani, a intrat în legătură cu producătorii agricoli în fiecare zi; veţi vedea de acum încolo produse românești care pleacă pe circuitul acesta: producător - casă de comerț, ca să ajungă pe galantarele pe care le văd consumatorii şi pe care le așteaptă de fiecare dată cu interes, știindu-se că produsele românești sunt cele mai bune, cele mai gustoase, motiv pentru care și prin intermediul dumneavoastră fac apel acum la cei care ne ascultă să vină spre producători, să caute produsele românești, să le cumpere în așa fel încât să putem intra într-un circuit normal de câștig atât pentru producător, cât și pentru consumatori, iar statul să poată să beneficieze la rândul lui de ceea ce înseamnă circulația produselor în România și, evident, să putem stopa importul de produse agroalimentare în așa fel încât balanța comercială să intre...


Cătălin Cîrnu: Şi să scădem deficitul.


Petre Daea: Într-un echilibru necesar și atât de mult urmărit de către noi.


Cădălin Cîrnu: Nu facem reclame, nu ne-aţi divulgat numele supermarketului, dar eu cu Daniela să știți că...


Petre Daea: Nu, nu v-am divulgat numele, dar o să vedeţi cât de curând, pentru că vom marca acest eveniment, pentru că este un eveniment întrucât cu câteva zile în urmă s-a încheiat un contract între Casa de Comert, între producător... Între Casa de Comerț și un...


Cătălin Cîrnu: Retailer.


Petre Daea: Producător, o unitate de prelucrare pentru 100 de tone de legume. Şi deja această acțiune a început. Vor fi acțiuni zilnice şi vor fi şi cantități mai mari, în așa fel încât să putem intra într-o zonă de de normal, de activitate constantă și cu interes spuneam legitim din partea producătorilor care așteaptă acest ajutor din punct de vedere al valorificării, întrucât ei trebuie să rămână acolo unde se produce, realizează cultura, iar valorificarea să poată fi... Să se desfășoare normal și confortabil din punct de vedere al interesului, atât al producătorului, cât și al consumatorului.


Cătălin Cîrnu: Da, confirmarea va veni mâine. Îi repet Danielei, vom vom merge la cumpărături de legume proaspete românești şi gustoase. Îi mulțumim pentru prezența la "Apel matinal". Zi spornică să aveți!


Petre Daea: Da, mulţumesc! Şi salutul cuvenit și de respect pentru agricultori, pentru cei care ne-au auzit în această dimineață, spunându-le tuturor că suntem în dispozitivul de lucru, noi şi fermierii români, pentru a putea întoarce brazda țării să obținem produsele necesare pentru a realiza acel consum aşteptat de toată populația. Avem cu ce, avem cu cine şi din acest punct de vedere asigur populația României, pe toți cei care ne ascultă, că România este în stare să își alimenteze, să își alimenteze întreaga piață cu produse românești.


Cătălin Cîrnu: Da, după un asemenea discurs aşteptăm şi confirmările. Îi mulţumim ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, pentru prezența la "Apel matinal"!

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis
România 22 Decembrie 2024, 09:40

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis

Pe sectorul de drum în cauză se va interveni pentru deszăpezire, imediat după ce condițiile meteo vor permite acest lucru,...

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis
CNS "Cartel ALFA" critică eventualele politici de austeritate
România 22 Decembrie 2024, 09:29

CNS "Cartel ALFA" critică eventualele politici de austeritate

CNS "Cartel ALFA" critică eventualele politici de austeritate și măsurile economice bazate pe tăieri și înghețări de venituri.

CNS "Cartel ALFA" critică eventualele politici de austeritate
35 de ani de Revoluție: "Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora"
România 22 Decembrie 2024, 09:09

35 de ani de Revoluție: "Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora"

Rudele eroilor Revoluției române: Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora, negăm toate sacrificiile și toate...

35 de ani de Revoluție: "Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora"
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
România 22 Decembrie 2024, 09:02

Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru

Fiecare delegație are alocată o jumătate de oră pentru discuții, dar nu se știe dacă toate aceste formațiuni vor și veni la...

Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Jurnaliștii francofoni condamnă derapajele grave la adresa jurnaliștilor de către reprezentanții AUR și SOS România
România 21 Decembrie 2024, 15:23

Jurnaliștii francofoni condamnă derapajele grave la adresa jurnaliștilor de către reprezentanții AUR și SOS România

Asociația "Societatea Presei și a Ziariștilor Francofoni" consideră că aceste acțiuni din ultimele zile, cărora le-au căzut...

Jurnaliștii francofoni condamnă derapajele grave la adresa jurnaliștilor de către reprezentanții AUR și SOS România
Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului
România 21 Decembrie 2024, 13:49

Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului

Se știe că va fi o structură guvernamentală formată din 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, cinci PNL și trei...

Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului
FOTO: Ceremonii  în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
România 21 Decembrie 2024, 13:45

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989

Sute de oameni au participat la slujba religioasă de la troița din Piața Universității, în memoria eroilor care s-au jertfit...

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
România 21 Decembrie 2024, 11:42

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti

Rudele eroilor Revoluției române: Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora, negăm toate sacrificiile și toate...

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti