Produsele lactate "ar urma să aibă denumirea de origine"
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că la nivelul UE se pune problema ca produsele lactate care au eticheta de produs tradiţional să aibe doar o anumită vechime.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 06 Februarie 2011, 10:36
Într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă, la Sângeorgiu de Mureş, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că la nivel european se va pune problema ca produsele lactate să aibă denumire de origine, iar eticheta de produs tradiţional să fie purtată doar de produsele care au o anumită vechime.
Vlaeriu Tabără a spus că, în aceste condiţii, vor rezista şi se vor extinde pe piaţă acele produse care au o denumire şi o individualitate foarte clară de produs de origine, produs regional, tradiţional şi produs cu un grad foarte mare de identitate, care poate merge până la ferma în care s-a realizat materia primă.
Ministrul agriculturii a precizat că, spre exemplu, Franţa propune ca doar produsele de peste 50 de ani să poarte această denumire de origine, fapt care ar limita extrem de mult prezenţa unor astfel de produse româneşti pe piaţa europeană.
Audio: Ministrul agriculturii susţine că dacă producători români nu vor fi pregătiţi atunci în piaţă vor câştiga doar cei puternici.
Ideea a fost reluată de ministru şi în cadrul Adunării Generale a Federaţiei Crescătorilor de Taurine din România, unde a atras atenţia crescătorilor de vaci de lapte că trebuie să fie pregătiţi pentru perioada 2015, când vor dispărea cotele de lapte, iar competiţia va fi liberă în acest domeniu.
Ministrul a precizat că pentru aceasta, spre exemplu, trebuie evitate situaţiile înregistrate în 2010, când în România nu se cunoştea cifra exactă a numărului de bovine, între cifrele raportate existând diferenţe de 150.000- 200.000 de capete.
Un alt aspect abordat de ministru în perspectiva modificărilor legislative europene în domeniul producţiei de lapte a fost necesitatea înfiinţării unităţilor mici de procesare a laptelui, care ar putea evita importul de produse de lactate de către România.
Valeriu Tabără a spus că dincolo de apartenenţa politică, se impun a fi aşezate structuri funcţionale capabile să facă faţă la două provocări mari, respectiv firmelor mari care le preiau crescătorilor produsele, profitul şi subvenţia de la minister, dar şi sistemului de comercializare prin care se transferă profiturile pe lanţul de produs.