Produsele din tutun încălzit vor trebui etichetate cu mesaje de informare și cu avertismente de sănătate, text şi fotografie
Ordonanța aprobată de Guvernul României în acest sens a fost determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care au depășit două procente și jumătate din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii Europene.
Articol de Radiojurnal, 21 Iulie 2023, 08:09
Produsele din tutun încălzit și cele care conțin arome în oricare dintre componentele lor, adică în filtre, hârtii, ambalaje sau capsule, vor trebui etichetate de acum încolo cu mesaje de informare și cu avertismente de sănătate combinate - text și fotografie - precum pachetele de țigări obișnuite.
Reporter: Costi Dumăscu - Ordonanța aprobată de Guvernul României în acest sens a fost determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care au depășit două procente și jumătate din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii Europene.
Directiva Bruxelles-ului, pe care țările membre trebuie să o introducă în legislațiile naționale, urmărește informarea adecvată cu privire la efectele utilizării acestor produse.
Ar putea fi convinși să renunțe la ele fumătorii din prezent și tinerii care pot fi atrași de mirajul unor produse ce par să aibă riscuri mai reduse pentru sănătate, dar de fapt, sunt la fel de nocive.
În România, potrivit unui studiu al Institutului Național de Statistică, aproape 20 de procente din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice, iar raportul de țară al Organizației Mondiale a Sănătății arată că aproape 44.000 de români au murit în 2019 din cauza bolilor cauzate de fumat, afecțiuni cardiovasculare, în primul rând, apoi cancere și boli respiratorii.