Produsele alimentare româneşti "sunt sigure"
Fermierii şi autorităţile din Sălaj încep o campanie pentru a-i convinge pe consumatori că nu au motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte calitatea produselor româneşti.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 22 Martie 2013, 15:39
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a admis vineri, într-o declaraţie la Cluj, că fermierii români au avut de pierdut în urma controverselor din ultime vreme referitoare la calitatea produselor agro-alimentare.
Cazul identificării aflatoxinei în laptele de la mai multe ferme a redus cererea, dar, insistă ministrul agriculturii, procesatorii şi-au respectat contractele cu crescătorii şi au cumparat lapte, chiar dacă acest lucru înseamnă o creştere a stocurilor.
După ce în ultimele luni România a fost în centrul a numeroase controverse legate de calitatea alimentelor - lapte cu aflatoxină, curcan cu antibiotice, carne de cal în loc de carne de vită - fermierii şi autorităţile din Sălaj încep vineri o campanie de informare pentru a-i convinge pe consumatori că nu ar avea vreun motiv de îngrijorare.
Consumaţi cu încredere produse alimentare româneşti, pentru că sunt sigure - acesta este îndemnul fermierilor şi autorităţilor sanitar-veterinare din Sălaj pentru populaţie.
Îndemnul specialiştilor vine după apariţia suspiciunilor cu privire la calitatea laptelui, a cărnii sau a altor produse obţinute în ferme româneşti, suspiciunii care au cauzat scăderea consumului de produse obţinute la nivel naţioal.
"La nivelul judeţului Sălaj nu există niciun dubiu că ar exista produse contrafăcute cu substituirea speciei, nu există lapte contaminat cu aflatoxină. Am primit buletinele de analiză de la laboratorul de referinţă şi nu avem nicio depăşire de la parametrii prevăzuţi de legislaţie. Produsele sunt bune, se pot consuma, iar rolul nostru este ca atunci când găsim acele depăşiri să retragem de la consum produsele respective", a spus Mircea Martin, coordonatorul DSV Sălăj.
În Sălaj a debutat vineri o adevărată campanie, prin care atât fermierii cât şi procesatorii informează populaţia prin întâlniri publice că produsele româneşti sunt sigure pentru consumul uman.
În opinia fermierilor, suspiciunile cu privire la anumite produse româneşti sunt lansate intenţionat.