Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Producţia internă "nu poate acoperi acum procentul de 51% cerut de lege"

"Apel matinal" - Invitat: Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Producţia internă "nu poate acoperi acum procentul de 51% cerut de lege"
Supermaket în Bucureşti. Foto: Ionuţ Iamandi.

Articol de Radiojurnal, 12 Iulie 2016, 10:59

Aşa cum aţi aflat, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea prin care magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt.

În lege se precizează următoarele: comercianţii persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare.

Pe acest subiect discutăm la "Apel matinal" cu domnul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. Bună dimineaţa, bine aţi venit la "Matinal"!
Dragoş Frumosu: Bună dimineaţa! Mulţumesc pentru invitaţie.
Realizator: Să vedem, domnule Frumosu, ce înseamnă întâi acest lanţ scurt de aprovizionare.
Dragoş Frumosu: Lanţul scurt de aprovizionare înseamnă o distanţă care să fie pe raza magazinului respectiv şi să nu depăşească un număr de km. Fără discuţie că aici este o mică problemă, dacă stăm să ne gândim la faptul că pot exista hipermarketuri în zone unde să nu ai posibilitatea datorită climei să ai legume şi fructe ş.a.m.d. Dar eu cred că lucrurile astea pot fi rezolvate prin asociaţiile de producători. De fapt, acesta este cel mai important sau unul dintre cele mai importante lucruri la care poate să conducă această lege.
Realizator: Adică producătorii vor face asociaţii şi atunci produsele vor fi îndeajuns la ceea ce cere fiecare supermarket sau hipermarket, atunci se vor face şi noi contracte de furnizare cu asociaţiile producătorilor?
Dragoş Frumosu: Da. De fapt, vreau să vă spun că au început să apară asociaţii ale producătorilor de legume şi fructe destul de puternice, şi plec din partea de sud a României, dar eu cred că, dacă aveam nevoie de ceva care să stimuleze micii producători să se asocieze, această lege poate să conducă la aşa ceva, desigur, şi poate să meargă spre bine mai departe dacă luăm şi alte măsuri. Dacă foarte mulţi miniştri ai agriculturii sau secretari de stat sau directori de instituţii care şi-au desfăşurat activitatea în fonduri europene n-au gândit lucrul ăsta, deşi am discutat de foarte multe ori, se poate face acum. Şi am să vă dau, foarte pe scurt, exemple.
Realizator: Vă rog.
Dragoş Frumosu: Micii producători se plângeau la un moment dat că n-au posibilitatea să-şi vândă marfa decât în piaţă, unde ştim, desigur, cei mai mulţi vânzători sunt cei care cresc preţurile de două, trei ori, care fac acea speculă.
Realizator: Acei samsari, despre care vorbim.
Dragoş Frumosu: Acei samsari, exact.
Realizator: Aşa.
Dragoş Frumosu: Acum, dacă fac parte dintr-o asociaţie, marfa va fi cumpărată în cantitate totală de către asociaţia respectivă, care poate fi şi a producătorilor, şi după aceea, în funcţie de calitate, trimise către cumpărător direct în pieţe, hipermarketuri etc, sau trimise către cei care procesează. Aici voiam să ajung. În mod normal, ar fi trebuit o măsură a PNDR-ului care să fie foarte clară pentru asociaţiile de producători, cărora să le permită să acceseze fonduri europene şi să-şi creeze un depozit propriu, un depozit înseamnă păstrarea şi prelungirea perioadei unora dintre produse, pentru unele mai mult, pentru altele mai puţin, desigur, şi, mai departe, cu un mic punct de procesare, astfel încât asociaţia, aşa cum spuneam, să vândă către piaţă tot ce este de calitate, iar tot ce se deteriorează să bage la procesare. Ştiţi ce ar înseamna? Ar înseamna ca toţi producătorii care ar trebui să fie acţionari în asociaţia respectivă să câştige şi chiar ar exista posibilitatea în timp ca preţurile să se aşeze, să fie mult mai mici decât acum.
Realizator: Această lege va avea nevoie şi de alte reglementări în domeniu, cum spuneţi dvs. Acum, spuneţi-mi şi mie, va favoriza această lege producătorii români? Vorbim strict de această lege.
Dragoş Frumosu: Din punct meu de vedere, da. Sigur că vom găsi prin aplicarea legii şi lucruri care nu vor funcţiona, dar este foarte clar legea în orice moment...
Realizator: Şi fiecare se poate adapta, practic.
Dragoş Frumosu: Exact.
Realizator: Acum, spuneţi-mi supermarketurile vor mai putea să impună anumite condiţii?
Dragoş Frumosu: Ei, aici este o problemă şi aici sigur este un punct de vedere personal. Legea elimină, de asemenea, unele taxe. Retailerii au ieşit cu declaraţie foarte clară, pot creşte preţurile cu până la 25%.
Realizator: Am văzut asta.
Dragoş Frumosu: Eu nu cunosc în momentul de faţă un motiv pentru care preţurile să crească. Nu este exclus ca această creştere declarată de hipermarketuri de fapt să reprezinte acea pierdere prin eliminarea unor taxe care să se regăsească în adaosul comercial. Este greu de declarat aşa ceva din partea lor, dar sigur că ne putem gândi la aşa ceva.
Realizator: Pe de altă parte, piaţa va regulariza aceste preţuri, că ei dacă cresc preţurile şi omul n-are bani să cumpere, ştiţi cum e, cerere şi ofertă, practic.
Dragoş Frumosu: Fără discuţie.
Realizator: Eu vă mai întreb altceva. Avem capacitatea să acoperim din producţie internă necesarul acesta de produse?
Dragoş Frumosu: Dacă vreţi un răspuns foarte sincer şi foarte clar...
Realizator: Asta doresc.
Dragoş Frumosu: ...astăzi, nu. Dar eu cred că paşi importanţi se pot face mult mai repede decât dacă n-am fi avut această lege şi ar fi un câştig şi pentru producători şi pentru asociaţii şi pentru bugetul statului.
Realizator: Staţi puţin că aţi spus 'astăzi, nu'. De la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial ar trebui pusă în aplicare această lege. Dacă nu pot obţine 51% produse româneşti, atunci ce vor face aceste lanţuri de magazine?
Dragoş Frumosu: Să fiu sincer, nu ştiu în momentul ăsta. Este foarte clar că normele metologice vor clarifica câteva aspecte. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca reprezentanţii guvernului pentru normele metologice să colaboreze atât cu producătorii, cu pocesatorii, cât şi cu retailerii, astfel încât ele să poată reglementa unele lucruri mai puţin înţelese foarte bine. Dacă facem lucrul ăsta, atunci este bine. Dacă în continuare mergem orbeşte, şi eu de pe scaun dau nişte norme fără a mă consulta cu cei cu care trebui să mă consult, suntem...
Realizator: Bun. Există pericolul ca marile lanţuri de magazine să părăsească piaţa din România? Sau, mă rog, nu toate.
Dragoş Frumosu: Eu nu cred lucrul ăsta, pentru că atâta timp cât pe o platformă există şi câte două sau trei lanţuri de magazine din zone, din ţări diferite, eu cred că nu. Dacă ele s-au deschis unul lângă altul şi dacă avem în fiecare staţie de autobuz, tramvai un retailer mai mic ş.a.m.d. eu cred că oamenii ăştia câştigă foarte bine în România şi este greu de crezut că vor pleca.
Realizator: S-a mai vorbit despre faptul că produsele româneşti, unele produse româneşti ar fi mai scumpe decât cele din import. Este aceasta şi un punct de plecare în faptul că marii retaileri spun că ar putea creşte preţurile? Sau va trebui să devenim mai productivi şi preţurile să fie mai scăzute, preţurile de producţie, practic.
Dragoş Frumosu: Cred că ambele variante prezentate de dvs sunt OK, adică şi noi trebui să producem mai mult, astfel încât..., şi aşa cum vă spuneam pe lanţul ...
Realizator: Şi această asociaţie, pratic. Cu ajutorul asociaţiilor vom produce mai mult şi mai ieftin, practic.
Dragoş Frumosu: Exact. Pe de altă parte, şi retailerii au dintr-un punct de vedere au perfectă dreptate. Au nevoie de cantitate şi calitate. Acum, la calitate încă am reţineri pentru că vedem şi în hipermarketuri de multe ori unele sortimente care sunt ca tăvălugul amestecate, nu contează calitatea I, II etc, dar, încă o dată repet, în şase luni de zile până la punerea în aplicare şi cu nişte norme făcute bine există posibilitatea ca undeva la anul lucrurile să fie reglementate. Încă o dată spun, dacă nu vor fi reglementate atunci sigur anumite articole pot fi schimbate.
Realizator: Probabil că vor fi reglementate, probabil că se va reglementa şi piaţa şi probabil că nici preţurile nu vor creşte. Oricum, va fi în interesul tuturor, şi al producătorilor români, dar şi al clienţilor, de ce nu.
Dragoş Frumosu: Sigur.
Realizator: Mulţumesc.
Dragoş Frumosu: Şi eu mulţumesc mult.

Aproape trei din patru cetățeni români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor
România 16 Noiembrie 2024, 16:30

Aproape trei din patru cetățeni români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor

Unii economişti spun că anul viitor ar putea fi unul complicat şi recomandă populaţiei să pună bani deoparte.

Aproape trei din patru cetățeni români sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor
Sub 2% dintre persoanele cu dizabilităţi din România se află în instituţii publice de asistenţă socială
România 16 Noiembrie 2024, 16:27

Sub 2% dintre persoanele cu dizabilităţi din România se află în instituţii publice de asistenţă socială

Aproximativ 4,5 procente din populaţia României au dizabilităţi de diferite grade.

Sub 2% dintre persoanele cu dizabilităţi din România se află în instituţii publice de asistenţă socială
Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă
România 16 Noiembrie 2024, 16:24

Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă

Clubul a primit și o amendă de 10.000 de lei.

Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă
Prevenţia tusei convulsive la copii
România 16 Noiembrie 2024, 13:38

Prevenţia tusei convulsive la copii

Puţini bolnavi de tuse convulsivă merg la doctor şi ajung să fie diagnosticaţi, atrag atenţia medicii infecţionişti.

Prevenţia tusei convulsive la copii
Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate
România 16 Noiembrie 2024, 13:29

Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate

Elevii şi preşcolarii care provin din familii defavorizate primesc de săptămâna viitoare un ajutor de la stat de 500 lei, pe...

Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate
Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural
România 16 Noiembrie 2024, 02:59

Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural

Este cel mai mare potenţial de producţie de energie din astfel de surse neexploatat.

Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural
România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătăţii în UE
România 15 Noiembrie 2024, 23:30

România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătăţii în UE

Ţara noastră este pe ultimul loc cu 858 euro pe cap de locuitor, media europeană fiind de 3.600 euro.

România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătăţii în UE
Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie
România 15 Noiembrie 2024, 23:29

Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie

Valoarea achiziţiei nu trebuie să depăşească 55.000 euro, iar voucherele acoperă 65% din preţ, dar procentul poate ajunge la...

Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie