Producţia de păioase, "peste aşteptări"
În ciuda secetei, sunt zone în care producţia de grâu, orz, orzoaică şi alte păioase este mulţumitoare, ba chiar bună. Fermierii se plâng însă că sunt păcăliţi de cumpărători.
Articol de Mihai Bădescu, 20 Iulie 2015, 13:54
În ciuda secetei, sunt zone în care producţia de grâu, orz, orzoaică şi alte păioase este mulţumitoare, ba chiar bună.
Este cazul în Bărăgan şi în vestul ţării, în judeţele Arad şi Bihor, potrivit Direcţiilor Agricole Judeţene.
Producţia de grâu este peste aşteptări şi în Mehedinţi. dar preţul scăzut oferit de cumpărători îi nemulţumeşte pe fermieri.
Aceştia spun că marii achizitori schimbă nejustificat calitatea grâului pentru a-i scădea preţul.
"Scade procentul de gluten, de proteină, în mod ciudat, aşa, numai transportându-l până acolo şi, din cauza asta, noi fermierii pierdem la preţ. La o producţie medie de patru tone, diferenţele pe hectar sunt undeva de patru milioane, patru milioane şi jumătate", ne-a spus Nicolae Stroescu, fermier.
Soluţii să nu mai fie păcăliţi ar fi, spun cultivatorii de cereale, şi cer statului să aibă laboratoare autorizate ale căror analize să nu poată fi contestate.
"Producţia de grâu a fost foarte bună şi calitativ, din punctul meu de vedere, nu numai productiv, contraprobele făcute de mine sunt ok, iar cei de pe piaţă, cumpărătorii în general, îţi scot nişte calităţi foarte proaste. Aceste laboratoare să fie autorizate, unde să meragă fermierii să-şi facă probele, să plece cu o bază, să nu mai fie păcăliţi", a spus Petre Popescu, fermier.
Agricultorii mai dau şi exemplul Spaniei, acolo unde grâul pe care fermierii refuză să îl vândă marilor comercianţi, îl cumpără statul la preţul de pe bursă, şi astfel producătorii agricoli sunt ajutaţi, dar şi protejaţi.