Producătorii de lapte cer despăgubiri
Fermierii strâng semnături pentru a da în judecată ministerul agriculturii şi ANSVSA pentru a recupera pagubele provocate de scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină.
21 Martie 2013, 20:06
Producătorii români de lapte vor să primească despăgubiri pentru pagubele provocate de scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci, Costel Caraş, ne-a declarat că fermierii strâng acum semnături pentru a da în judecată ministerul agriculturii şi ANSVSA.
Ei susţin că ambele instituţii nu au gestionat eficient situaţia şi că, în ultimele zile, pierderile micilor producători au fost de ordinul zecilor de miliarde de lei.
În numai câteva zile, fermierii din România au fost nevoiţi să arunce la gunoi sute de tone de lapte, iar scăderea drastică a vânzărilor ar putea duce la pierderea afacerilor şi sacrificarea vitelor, iar în România, nu există cadru legal pentru acordarea de despăgubiri, în aceste situaţii.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein.Ro, Costel Caraş, spune că vânzările au scăzut cu 70 sau 80% şi că unii producători au pierdut chiar în totalitate producţia, iar singura şansă de recuperare a pagubelor va fi un proces împotriva celor pe care îi consideră vinovaţi: ministerul agriculturii şi ANSVSA.
"Am luat legătura cu o casă de avocatură, am început să discutăm cu fermierii, să facem o listă cu toţi cei care vor să intre într-un proces şi vom cere autorităţilor statului, ANSVSA şi ministerului agriculturii, despăgubiri pentru situaţia creată" spune Costel Caraş.
El crede că atât ministerul, cât şi autoritatea, n-au ştiut să comunice clar cât de periculoasă este aflatoxina pentru sănătatea omului, iar consumatorul nu a mai avut încredere în produsele româneşti.
Costel Caraş a mai spus că, de acum, fermierii vor avea o altă abordare de promovare a laptelui românesc şi a făcut un apel către minister, să-i sprijine în acest demers, aşa cum se întâmplă şi în alte state europene.
El a subliniat că laptele de la fermele din ţară este de cea mai bună calitate, fapt demonstrat şi de rezultatele analizelor.