Procurorii reşiţeni au vizat Arcidava
Poliţiştii au efectuat, ieri, o percheziţie la sediul din Reşiţa a DJCPPN în legătură cu emiterea abuzivă a unor certificate de descărcare de sarcină arheologică.
Articol de Mario Balint, 11 Februarie 2016, 07:51
Sub coordonarea Parchetului de pe lîngă Judecătoria Reşiţa, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au efectuat, ieri, o percheziţie în judeţul Caraş-Severin, la sediul din Reşiţa a DJCPPN în legătură cu emiterea abuzivă a unor certificate de descărcare de sarcină arheologică.
Potrivit informaţiilor furnizate de surse apropiate anchetei, există indicii cu privire la un abuz în funcţie, dar numele directorului Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu, prof. dr. Liubiţa Raichici, nu este menţionat.
Din cîte se pare, este vorba despre o sesizare cu privire la şantireul arheologic de la Vărădia.
Situl istoric de la Vărădia are o "veche tradiţie" în vandalizare.
În urmă cu 10 ani, situl de la Vărădia, unul din cele mai importante izvoare arheologice din ţară, a fost distrus din iniţiativa autorităţilor, după ce buldozerele au nivelat 5.000 de metri pătraţi de teren.
Fără să ştie ce consecinţe ireparabile ar putea avea iniţiativa sa, primarul Dănuţ Muşa a decis să niveleze terenul respectiv pentru a monta o cruce luminoasă de dimensiuni mari, care să atragă atenţia potenţialilor turişti asupra localităţii.
Distrugerile au fost semnalate, la momentul respectiv, de specialiştii de la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa. Muzeografii au anunţat imediat Direcţia de Patrimoniu Caraş-Severin, iar poliţia s-a autosesizat şi a demarat o anchetă.
Dealul Chiliilor din Vărădia este unul dintre cele mai importante izvoare arheologice din ţară şi cel mai mare din Banat, unde se găsesc numeroase vestigii din epoca bronzului, fierului, perioada dacică şi daco-romană - Arcidava-Pusta.
Dealul Chiliilor, ce domină dinspre nord comuna şi întreaga câmpie a Caraşului reprezintă unul din puţinele situri arheologice de incidenţă din sud-vestul României cu o continuitate de locuire începînd din neolitic şi pînă în secolul XVII, cu nu mai puţin de 6 obiective de interes arheologic cuprinse în Lista Monumentelor şi Siturilor Arheologice din România, dupa cum urmează: Aşezare Hallstattiana fortificată,aparţinînd primei vărste a fierului, datata secolele X-VII a.Chr, Aşezarea Dacică Arcidava secolul II-III, Fortificaţie romană de pămînt de tip castru,Complex monahal (chili,schit) de secol XIII-XIV, Complex cimiterial de secol XVIII-XIX compus din capela şi anexe construită în stil renecence şi cu influenţe orientale, aparţinînd familiei nobiliare baron Baici, Aşezare Fortificată, punct "Poiana Flămînda" şi Situl arheologic de la Vărădia, punct Rovina, secolul II-III.
Potrivit articolului 360 din Codul Penal, "Distrugerea sub orice formă, fără necesitate militară, de monumente sau construcţii care au o valoare artistică, istorică ori arheologică (...) şi în general a oricaror valori culturale ale popoarelor, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi".