Procurorii DNA o pot aresta din nou pe Elena Udrea
Cu 218 voturi "pentru" şi 76 "împotrivă", deputaţii au aprobat cererea procurorilor DNA pentru extinderea cercetării penale asupra deputatului Elena Udrea în dosarul "Gala Bute".
Articol de Alin Şerbănescu, 23 Februarie 2015, 19:40
Confruntată cu o nouă cerere de încuviinţare a arestării sale preventive în dosarul "Gala Bute", Elena Udrea, deputat şi fost ministru al dezvoltării, a denunţat, de la tribuna Camerei Deputaţilor, presiunile la care ar fi fost supusă, prin plasarea ei la arest preventiv, într-un alt dosar de corupţie: Dosarul "Microsoft".
Într-un discurs emoţional, Elena Udrea a pledat pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală, astfel încât anchetatorii să nu mai poată apela atât de frecvent la măsura arestului preventiv.
Cu 218 voturi "pentru" şi 76 "împotrivă", deputaţii au aprobat cererea procurorilor DNA pentru extinderea cercetării penale asupra deputatului Elena Udrea, care este acuzată de trei noi infracţiuni în dosarul "Gala Bute".
Înainte de votul pentru această cerere, Elena Udrea a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, că îşi doreşte ca justiţia să decidă asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei sale.
Ea a afirmat însă, că modul în care se desfăşoară cercetările în privinţa sa reprezintă un abuz.
Ea a adăugat, că se simte vânată în mod constant.
Deputatul Elena Udrea s-a plâns de condiţiile de detenţie şi consideră, că măsura arestării preventive reprezintă un mijloc de presiune.
"Aş fi vrut să vin astăzi în cătuşe în faţa dumneavoastră, să le puteţi vedea, să le puteţi atinge, ca să înţelegeţi mai bine ce se întâmplă. De prea multe ori se apelează la măsura arestului preventiv, fără ca aceasta să impună.
"Este o pârghie de forţare, similară cu tortura, şi se apelează adesea la ea, iar Parlamentul, sunt convinsă, nu ştie care sunt efectele acestor arestări preventive, văzute ca mijloace de a uşura ancheta", a spus Elena Udrea.
Niciunul dintre deputaţii prezenţi în plen nu a dorit să ia cuvântul după discursul Elenei Udrea.
Aceasta a părăsit în scurt timp sala, iar cererea pentru extinderea urmăririi penale a fost adoptată.
Liberalii au vrut să voteze la vedere
Discuţiile au început însă când deputaţii au trecut la votarea cererii pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea.
Deputatul PNL, Ludovic Orban, a afirmat că liberalii vor vota la vedere pentru arestarea acesteia.
El a adăugat, că deputatul Elena Udrea este ultima persoană, după fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, care îşi poate permite să invoce abuzurile justiţiei.
Deputatul UDMR, Márton Árpád, a atras atenţia, că votul secret este prevăzut prin regulament, iar încălcarea secretului votului înseamnă, de fapt, încălcarea legii.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a tranşat problema şi a precizat, că asigurarea secretului votului este obligatorie şi nimeni nu poate interpreta procedura după bunul plac.
Între timp, la DNA au fost audiaţi atât Tudor Breazu, cât şi Ana Maria Topoliceanu.
Potrivit unor surse judiciare, citate de redactorul RRA, Mădălina Verman, ei au fost prezenţi pentru a face completări de declaraţii legate de informaţii noi apărute în acest caz.
Tudor Breazu este administratorul SC Agro Green Nana SRL, unde acţionar unic este Elena Udrea, este acuzat de complicitate la luare de mită pentru că ar fi primit bani, sub forma unor contracte fictive de publicitate, care, ulterior, ajungeau la Elena Udrea.