Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
La Parchetul General au venit, astăzi, fostul premier Petre Roman şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu. În acelaşi dosar este cercetat şi fostul preşedinte Ion Iliescu, acesta urmând să fie audiat la domiciliu.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Aprilie 2024, 15:02
Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990. La Parchetul General au venit, astăzi, fostul premier Petre Roman şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu. În acelaşi dosar este cercetat şi fostul preşedinte Ion Iliescu, acesta urmând să fie audiat la domiciliu.
Diana Surdu relatează: ”Fostul premier Petre Roman a ajuns primul, în această dimineaţă, la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarul mineriadei din iunie 1990. Apoi s-au prezentat Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru în perioada decembrie 1989 - iunie 1990 şi Adrian Sârbu.
Niciunul dintre ei nu a răspuns întrebărilor ziariştilor. Mâine ar putea să i se aducă la cunoştinţă calitatea de suspect şi lui Ion Iliescu. Potrivit sursei judiciare, procurorii se vor deplasa la locuinţa acestuia, dată fiind vârsta înaintată a fostului preşedinte. Ministrul justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că speră că statul român îşi va achita această restanţă, dosarul mineriadei, şi poate vom vedea un final de proces.
Alina Gorghiu: ”E o veche restanţă a statului român şi a justiţiei din România. A fost un parcurs sinuos al acestui dosar. Avem o obligaţie, pe care sper să ne-o onorăm ca stat, faţă de societatea românească şi sper să vedem un deznodământ curând.”
Anchetatorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de ei au fost anulate în instanţă. Procurorii militari susţineau că în zilele de 11 şi 12 iunie 1990 autorităţile statului au hotărât reprimarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Capitală şi au implicat ilegal forţe ale Ministerului de Interne, Armatei, SRI şi peste 10.000 de mineri şi muncitori.”/editor Florin Lepadatu/