Procuroarea de la instanţa supremă, reţinută pentru corupţie
Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia au fost reţinuţi pentru fapte de corupţie. DNA cercetează şi un senator şi mai mulţi angajaţi de la Finanţe sub acuzaţia de corupţie.
Articol de Radiojurnal, 28 Octombrie 2013, 14:13
Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost reţinuţi, luni seară, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune.
Angela Eugenia Nicolae, Şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este cercetată pentru două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată, iar fiul ei, pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, se precizează într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, susţinerea şi implicarea mamei sale, a cerut, în numeroase rânduri, şi a primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiţii cercetaţi în dosarul evaziunii, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror şef birou la PICCJ, Angela Eugenia Nicolae va putea influenţa obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi pentru infracţiuni de evaziune fiscală.
Astfel, arată DNA, în perioada 2012-2013, Angela Eugenia Nicolae a pretins şi primit de la învinuişi, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei.
Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
50 de persoane sunt cercetate
Un senator şi mai mulţi angajaţi ai Ministerului de Finanţe, precum şi avocaţi şi administratori de firme sunt cercetaţi într-un dosar de corupţie şi evaziune fiscală, instrumentat de procurorii DNA.
Cauza vizează activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, iar faţă de un număr de peste 50 de persoane a fost dispusă începerea urmăririi penale.
Senatorul implicat în acest dosar, Nicolae Bădălău, de la PSD a declarat în urmă cu aproximativ o oră şi jumătate, la sosirea la sediul DNA, că nu a făcut trafic de influenţă.
El i-a spus anterior redactorului nostru Amalia Bojescu că nu vede vreo legătură între persoana sa şi acest dosar.
Nicolae Bădălău: "Credeţi-mă că nu ştiu mai multe detalii decât dumneavoastră, pur şi simplu nu ştiu de ce sunt chemat să dau explicaţii.
Reporter: Dar de ce este vehiculat numele dumneavoastră în acest dosar? De unde porneşte toată această situaţie?
Nicolae Bădălău: Doamnă nu am nicio legătură cu afacerile din agricultură, că am văzut că aceasta este tema, chiar nu ştiu. Vă spun sincer că nu ştiu.
Reporter: Dar dumneavoastră desfăşuraţi acţiuni în domeniile care sunt anchetate?
Nicolae Bădălău: Cu siguranţă nu.
Reporter: Deci nu ştiţi care sunt acuzaţiile care vă sunt aduse.
Nicolae Bădălău: Nu, până la această oră nu.
Imaginea Parchetului General "ar putea să nu fie afectată"
În acelaşi caz, CSM a aprobat percheziţionarea, reţinerea şi arestarea preventivă a Angelei Nicolae, şef de birou în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Ea este suspectată de infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată în favoarea unor reprezentanţi ai societăţilor comerciale cercetate pentru evaziune fiscală.
Redactorul RRA Mădălina Verman l-a întrebat pe procurorul general Tiberiu Niţu cum afectează acest caz imaginea Parchetului General.
"Imaginea Parchetului General ar putea să nu fie afectată deloc sau absolut deloc, în situaţia în care se va stabili că procurorul chiar cu funcţie de conducere nu a acţionat în legătură cu atribuţiile de serviciu, ci a acţionat în nume personal şi în interesul personal", spune Tiberiu Niţu.
În acest caz au avut loc 160, azi, de percheziţii domiciliare la sediile unor firme şi locuinţe din Bucureşti şi din judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa.
Dosar "extrem de complex"
Potrivit procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, este vorba despre un dosar extrem de complex care vizează un grup infracţional organizat.
"Prejudiciul estimat în cauză este de peste 50 de milioane de euro. S-au dispus măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului, o parte din bunuri vor fi identificate astăzi cu ocazia percheziţiilor.
"Pentru persoane care deţin calitatea specială şi care sunt implicate în acest dosar, nu pot să vă fac public niciun fel de informaţie până în momentul audierii şi aducerii la cunoştinţă a învinuirii", spune Laura Codruţa Kövesi.
DNA precizează că au în acest dosar sprijinul mai multor instituţii, inclusiv a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi al Serviciului Român de Informaţii.