Procesul de reformare a companiilor de stat "este prea lent"
FMI avertizează în cel de-al doilea raport de evaluare a derulării acordului de împrumut preventiv cu România că problema arieratelor şi reforma sistemului medical trebuie rezolvate de autorităţile române.
Articol de Sergiu Şteţ, 06 Octombrie 2011, 15:28
Procesul de reformare a companiilor de stat şi a sistemului de sănătate este prea lent, avertizează FMI în cel de al doilea raport de evaluare a derulării acordului de împrumut preventiv cu România.
În schimb au fost respectate, conform evaluării instituţiei financiare internaţionale, majoritatea angajamentelor luate de autorităţile de la Bucureşti.
Una dintre performanţele remarcate de FMI este încadrarea în plafoanele trimestriale a deficitului bugetar.
Conform acordului preventiv, deficitul bugetar de anul acesta va trebui să fie de cel mult 4,4% din PIB.
Conform raportului celei de a doua evaluări, perspectivele economice ale României pentru anul în curs sunt bune.
Acest lucru se datorează într-o măsură semnificativă producţiei mari din agricultură, care va contribui cu aproximativ 1% la creşterea economică.
În prima jumătate a anului, deficitul bugetar al României a fost uşor sub plafonul la care s-a angajat guvernul ca urmare a colectării mai bune a taxelor şi a reducerii cheltuielilor.
Numărul angajaţilor din sistemul public a continuat să scadă, ajungând la sfârşitul lunii martie la 1.230.000 de persoane, cu aproape 200.000 mai mic decât la începutul anului 2009.
Problema arieratelor "nu e rezolvată"
Chiar dacă ţinta de deficit bugetar a fost respectată, se arată în raportul evaluării FMI, autorităţile de la Bucureşti nu reuşesc să rezolve problema datoriilor vechi, aşa-numitele arierate.
Autorităţile centrale şi cele locale au acumulat datorii de aproximativ cinci miliarde de euro.
Datorii foarte mari şi vechi s-au acumulat în sistemul de sănătate.
O bună parte dintre acestea vor trebui plătite până la sfârşitul anului pentru a opri creşterea arieratelor.
În ceea ce priveşte angajamentul restructurării companiilor de stat, care contribuie şi ele la creşterea arieratelor prin neplata contribuţiilor la sistemul de pensii şi cel de sănătate, progresele au fost modeste.
Sunt deja realizate planuri de restructurare pentru aproape 150 de companii în subordinea autorităţilor centrale, însă acestea mai trebuie şi puse în aplicare.
În cadrul planului de restructurare a acestor companii, guvernul va vinde participaţia pe care o deţine la Oltchim şi va scoate la vânzare pachete minoritare de acţiuni la TAROM, Romgaz, Transelectrica, Transgaz şi Petrom.
Reforma sistemului sanitar, "prioritară"
O altă problemă care va trebui rezolvată cât mai rapid de autorităţi este reforma sistemului sanitar din România.
Desfiinţarea unor spitale mici şi introducerea unui impozit majorat la furnizorii de medicamente, aşa numita taxă clawback, nu au avut rezultatele scontate.
Bugetul asigurărilor de sănătate rămâne puternic dezechilibrat datorită cheltuielilor mari cu medicamentele şi personalul.
În plus, veniturile la bugetul asigurărilor de sănătate sunt sub cele estimate, din cauza faptului că foarte multe companii nu îşi plătesc contribuţiile.
Din rândul companiilor de stat, datorii mari la bugetul asigurărilor de sănătate au CFR, Compania Naţională a Huilei sau Electroputere Craiova.
Conform documentului publicat de FMI, până la sfârşitul acestui an legislaţia va fi modificată astfel încât să fie ţinută sub control creşterea cheltuielilor din sănătate.