Procentul elevilor rămaşi nerepartizaţi la liceu a fost mare
Dintre elevii rămaşi pe dinafară 15 au avut medii peste 9, cea mai mare fiind a unui tânăr din judeţul Cluj, 9,57.
Articol de Alina Bordeiaşu, 15 Iulie 2022, 07:45
Procentul elevilor rămaşi nerepartizaţi la liceu a fost anul acesta de 5,87%, mult mai mare faţă de anul precedent. Principala cauză, potrivit specialiştilor în educaţie, a fost numărul insuficient de opţiuni de pe fişa de înscriere.
O situaţie fără precedent s-a înregistrat anul acesta la admiterea în liceu: peste 6.800 de elevi au rămas nerepartizaţi întrucât nu au completat suficiente opţiuni pe fişa de înscriere, iar mediile de admitere au fost mai mari faţă de anul trecut.
Cel mai probabil această situaţie i-a derutat atât pe elevi, cât şi pe părinţi în alegerea unor licee potrivite, deşi specialiştii au atras atenţia că trebuie completat un număr mare de variante. Dintre elevii rămaşi pe dinafară 15 au avut medii peste 9, cea mai mare fiind a unui tânăr din judeţul Cluj, 9,57.
Cei mai mulţi copii rămaşi nerepartizaţi în această prima etapă au fost în judeţul Giurgiu, peste 19%. Prin comparaţie faţă de anul trecut, procentul elevilor care nu au intrat la liceu este acum mult mai mare, de 5,87%.
În 2021 a fost de doar 1,46%. În aceste condiţii, la nivel naţional, la licee au rămas aproape 5.000 de locuri neocupate, iar copiii pot participa în a doua etapă de admitere, care începe la finalul lunii iulie, organizată însă pe locurile rămase libere.
Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, elevii care au intrat la liceu îşi pot depune începând de astăzi până pe 20 iulie dosarele de înscriere la secretariatele şcolilor în care au fost admişi.