Procedurile de achiziţii publice au fost simplificate de guvern
Săptămâna viitoare, executivul îşi propune să aprobe o altă ordonanţă de urgenţă prin care să înfiinţeze o nouă structură la Ministerul de Finanţe.
Articol de Andrei Şerban, 26 Mai 2018, 13:07
Procedurile de achiziţii publice au fost simplificate de guvern prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în urmă cu câteva zile, cu scopul de a stimula investiţiile.
Săptămâna viitoare, executivul îşi propune să aprobe o altă ordonanţă de urgenţă prin care să înfiinţeze o nouă structură la Ministerul de Finanţe.
Aceasta va centraliza cererea şi va derula procesul de achiziţie publică pentru întreaga parte centrală a administraţiei publice din România, cu scopul de a reduce cheltuielile.
Noua ordonanţă de urgenţă stabileşte ca singurul organ de control al achiziţiilor publice să fie Curtea de Conturi.
De asemenea, modificările neesenţiale ale contractelor de achiziţii se vor face fără reluarea procedurilor de atribuire.
Modificări au fost aduse şi în ceea ce priveşte contestaţiile.
Pentru a elimina contestaţiile nejustificate se introduce cauţiunea pentru depunerea contestaţiilor şi taxa pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel. se vor scurta şi termenele de soluţionare a plângerilor la Curtea de Apel.
Alte modificări ale legislaţiei achiziţiilor publice ţin de simplificarea procedurilor.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, tot în această săptămână, a fost adoptată şi lista cu primele investiţii strategice care vor fi realizate prin parteneriat public privat.
Viorica Dăncilă: Mă refer la autostrada Ploieşti - Comarnic - Braşov, autostrada Târgu Mureş - Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni, autostrada Bucureşti - Craiova - Lugoj, de la Craiova şi ramificaţie spre Calafat. Avem, apoi, oraşul medical universitar complex Carol Davila, tot în parteneriat public privat avem operarea de servicii pentru cele 15 spitale din reţeaua CFR.
Reporter: Săptămâna viitoare, executivul intenţionează să adopte o altă ordonanţă de urgenţă care va înfiinţa o nouă structură la Ministerul de Finanţe.
Aceasta va centraliza cererea şi va derula procesul de achiziţie publică pentru întreaga parte centrală a aadministraţiei din România, cu scopul de a reduce cheltuielile