Proceduri pentru constituirea noului Parlament
Articol de Alina Stănuţă, 19 Decembrie 2020, 09:00
După acest acord pentru coaliţia de guvernare, urmează ca preşedintele republicii, Klaus Iohannis, să îl desemneze oficial pe Florin Cîţu drept candidat la funcţia de prim-ministru, după care mai sunt paşi de făcut în noul parlament, convocat peste două zile pentru primele şedinţe ale celor două Camere.
Alina Stănuţă ne spune ce proceduri trebuie îndeplinite, potrivit Constituţiei şi regulamentului parlamentar, înainte ca Florin Cîţu să depună programul de guvernare şi lista viitorului Executiv pentru învestire.
Reporter: În prima zi, lucrările Senatului și ale Camerei Deputaților sunt conduse de decanii de vârstă din cele două Camere, asistați de patru dintre cei mai tineri parlamentari, în calitate de secretari de ședință.
Pentru validarea mandatelor se aleg comisii de validare atât în Senat, cât și în Camera Deputaților. Camera Deputaților este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputați și după depunerea jurământului de către aceștia, iar Senatul, după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori. Apoi se constituie grupurile parlamentare, care își aleg conducerea.
După constituirea legală a Senatului și Camerei Deputaților se alege conducerea fiecărei Camere. Biroul permanent al Senatului se constituie din președintele Senatului, patru vicepreședinți, patru secretari și patru chestori, iar la Camera Deputaților se aleg, de asemenea, președintele Camerei Deputaților, patru vicepreședinți, patru secretari și patru chestori.
Președinții celor două Camere sunt aleși prin vot secret, cu buletine de vot și, potrivit legii, sunt desemnați pentru întreaga durată a mandatului Parlamentului.
Membrii Biroului Permanent trebuie să reflecte configurația politică rezultată din alegeri. O dată aleasă conducerea Senatului și a Camerei Deputaților, se constituie și comisiile parlamentare de specialitate.
(PH)