Procedura de încarcerare a lui Adrian Năstase, "nefinalizată"
Poliţia Capitalei anunţă că procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare.
Articol de Ioana Dogaru, 24 Iunie 2012, 14:03
Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, a precizat, într-un comunicat , Poliţia Capitalei.
"Încă din seara zilei de 20 iunie a.c., imediat după primirea mandatului de executare de la Tribunalul Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a întreprins toate demersurile legale pentru punerea în executare a acestuia, conform prevederilor Codului de Procedură Penală.
"Deoarece, conform Codului de Procedură Penală, nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare şi persoana menţionată în mandatul de executare nu a fost încarcerată într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, se consideră că procedura de executare a mandatului nu a fost încheiată", se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.
Monica Macovei a cerut recent demisia ministrului de interne
Fostul ministru al Justiţiei, europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a semnalat recent "încălcări ale legii" în cazul fostului premier Adrian Năstase, de la "negocierea" unui regim preferenţial de a ajunge la închisoare până la vizitele primite la spital, şi a cerut demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.
"Gestul ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Năstase şi de a negocia cu acesta un regim preferenţial de a ajunge la închisoare este inacceptabil. Şi aşa rămâne, chiar dacă ministrul ar promite public că va telefona tuturor condamnaţilor la pedepse cu închisoare de azi încolo ca să-i întrebe cum vor să fie duşi la penitenciar", a apreciat Monica Macovei, într-o declaraţie remisă, vineri, agenţiei Mediafax.
Monica Macovei a arătat că, odată începută executarea pedepsei, Adrian Năstase se supune prevederilor legilor, conform cărora persoanele private de libertate pot fi vizitate de soţ sau de soţie ori de rudele până la gradul al IV-lea inclusiv.
Fostul premier Adrian Năstase ar fi încercat să se sinucidă, miercuri seară, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii".
Ministrul de interne Ioan Rus (PSD) a declarat joi, la un post de televiziune, că în ziua anunţării condamnării a vorbit la telefon cu Adrian Năstase şi şi-a dat seama că aceasta "vrea să se sinucidă". Ministrul Rus a mai spus ca el a cerut ambulanţei să vină la reşedinţa lui Adrian Năstase "pentru că presimţea că urma să se întample ceva rău".
Adrian Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineaţă.
Medicul Şerban Brădişteanu a declarat, vineri, că, la dorinţa familiei lui Adrian Năstase, Spitalul Floreasca nu mai poate să furnizeze niciun fel de informaţie privind starea de sănătate a fostului premier.
După operaţia de joi, Şerban Brădişteanu declarase că Năstase se află sub tratament şi consiliere psihiatrică şi prezintă risc de infarct.
Medicul a adăugat că fostul premier suferă de mai multe afecţiuni, el enumerând afecţiuni tirodiene, diabet şi hipertensiune.
Avocaţii lui Adrian Năstase au depus, joi, o cerere de amânare a executării pedepsei, motivată de condiţiile extraordinare în care se află fostul premier, condiţii ce s-ar putea răsfrânge în mod negativ şi asupra familiei acestuia, potrivit avocaţilor.
Avocatul Ion Cazacu a precizat că amânarea executării pedepsei în cazul clientului său poate fi cerută o singură dată, pentru o perioadă de maximum trei luni.