Procedura de avizare a organizaţiilor de management al destinaţiei
Vor fi eliminate unele blocaje legislative care nu permiteau folosirea integrală a fondurilor destinate promovării turismului.
Articol de Radiojurnal, 19 August 2022, 22:50
Procedura de avizare a organizaţiilor de management al destinaţiei a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, acest ghid fiind un prim pas important pentru reforma din domeniul turismului pregătită de guvern.
Înfiinţarea organizaţiilor este prevăzută în Planul National de Redresare şi Rezilienţă şi a fost aprobată la finalul lunii iunie printr-un act normativ care recunoaşte dreptul asociaţiilor şi federaţiilor patronale din domeniu de a se implica, alături de autorităţile locale, în administrarea eficientă a resurselor destinate turismului. Iulia Gherman are detalii.
Iulia Gherman: Ministrul turismului, Daniel Cadariu, spune că scopul organizaţiilor este creşterea notorietăţii brandului turistic de ţară şi a numărului celor care vizitează staţiunile montane sau litoralul. Şi asociaţiile patronale din domeniu consideră că doar printr-un parteneriat între stat şi mediul privat pot fi rezolvate problemele legate de calitatea proastă a serviciilor, lipsa personalului specializat sau preţurile mari. Mai mult, vor fi eliminate unele blocaje legislative care nu permiteau folosirea integrală a fondurilor destinate promovării turismului. De exemplu, anul trecut, ministerul de resort a cheltuit doar jumătate din banii alocaţi, iar comparativ cu ţările vecine, România înregistrează cel mai mic număr de turişti străini, aproape 800.000 în 2021. Numărul acestor persoane a reînceput să crească anul acesta, conform INS, dar, deşi ascendent, trendul este departe de cel al ţărilor cu care România ar putea concura. Din cele opt organizaţii de management al destinaţiei înfiinţate la nivel naţional fac parte reprezentanţi ai statului şi ai unităţilor private de cazare, care decid împreună cum se vor cheltui banii pentru promovarea unei anumite destinaţii. Guvernul a selectat deja douăsprezece rute turistice cu peste 300 de obiective, pe care le va promova cu bani de la PNRR în cadrul programului România atractivă, pentru care sunt alocate de 10 milioane de euro. Traseele includ, printre altele, vizitarea castelelor din Transilvania, a mănăstirilor din zona Moldovei şi a Deltei Dunării.