Problemele transportatorilor „sunt ignorate de autorități”
Pe centurile marilor municipii circulația rutieră a fost astăzi îngreunată din cauza camioanelor care se deplasau cu viteză redusă, în semn de protest.
Articol de Mihaela Mihai, 10 Ianuarie 2024, 20:05
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (10 ianuarie) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Cristina Dumitrescu - În mai multe zone ale țării, pe centurile marilor municipii, circulația rutieră a fost astăzi îngreunată din cauza unui număr mare de camioane care s-au deplasat cu viteză redusă. Transportatorii și-au exprimat astfel nemulțumirile legate în principal de prețul polițelor RCA și majorarea accizelor la carburanți, dar și de alte probleme în activitatea de transport rutier. Protestului li s-au adăugat și fermieri, de asemenea, nemulțumiți de prețul motorinei. Pe Autostrada A1 București-Pitești, în apropierea Centurii Capitalei, traficul autovehiculelor a fost temporar blocat de mai multe autocamioane care circulau cu viteză minimă, iar pe Şoseaua de Centură au fost zone în care s-au format coloane.
Protestul nu este revendicat de nicio organizație sau asociație profesională, dar conducerea Federației Operatorilor Români din Transporturi și-a exprimat disponibilitatea de a intermedia dialogul între șoferii nemulțumiți și autorități. Mihaela Mihai, în dialog cu președintele FORT, Augustin Hagiu.
Augustin Hagiu: Nu sunt organizatorul protestului, dar sunt în permanent contact cu toți colegii din țară. Am făcut adrese la ministere, degeaba. Le-am dat soluții, le-am spus că arde, le-am spus că sunt probleme din Portul Constanța și până în frontieră.
Reporter: Care sunt principalele probleme?
Augustin Hagiu: Triplarea RCA-ului. Noi le-am spus că nu e bine să plafoneze la nivelul tarifelor de anul trecut, februarie, fix a doua oară au făcut treaba asta, a doua oară într-un interval de 12 luni. Le-am spus că trebuie să discute cu noi să vedem ce facem cu RCA-ul și, dacă este să plafonăm, să gândim tariful de referință, să recalculăm și să plafonăm acolo, s-au întors cu spatele. Le-am spus că trebuie scoase cântarele din frontieră, nu i-a interesat. De un an de zile promit că fac asta, n-au făcut-o. Le-am vorbit de tratamentul fiscal discriminatoriu între angajații din privat și cei de la stat, degeaba. Le-am spus că RO e-Transport nu trebuie extins pe toate transporturile internaționale, trebuie să rămână, ca și în Polonia, Ungaria și alte state, doar pe mărfurile cu ritm ridicat, pentru că vor bloca economia. Au mai ratat și intrarea în Schengen, vom avea cost și mai mare, controale și mai drastice în frontieră. Păi, cât o să o țină așa? Nu se mai poate.
Reporter: V-ați oferit să fiți liant între cei care protestează și Guvern.
Augustin Hagiu: M-am oferit să-i pun în contact, astfel încât să stabilească o întâlnire și să treacă la dialog. Atât.
Reporter: Dar de la Guvern ați avut vreo reacție până acum?
Augustin Hagiu: Sunt ceva reacții de la Guvern, aștept o concretizare. Urmărim și noi subiectul. În sprijinul celor din București, văd că vin cei din țară.
Reporter: Câți oameni sunt acum în stradă?
Augustin Hagiu: Am estimat noi, pe baza colectării informațiilor de pe toate grupurile, regionale, locale și județene, undeva la 6.000-7.000 de vehicule.