Problemele financiare ale Europei influenţează România
În condiţiile în care negocierile dintre Consiliu şi Parlamentul European au eşuat în privinţa rectificării bugetului pentru 2012, România va primi mai puţini bani de la UE.
Articol de Carmen Gavrilă, 16 Noiembrie 2012, 14:35
Problemele din Europa influenţează în mare măsură evoluţia internă, reculul zonei euro şi procentele mici de creştere înregistrate la nivelul Uniunii.
Dacă până acum se punea problema că România nu cheltuieşte suficienţi bani europeni, lucru care-i afectează creşterea, în prezent sub potenţial, la acest moment se pune problema fondurilor pe care le va avea la dispoziţie, chiar dacă îşi va corecta deficienţele de organizare a instituţiilor care cordonează aceste fonduri.
În condiţiile în care negocierile dintre Consiliu şi Parlamentul European au eşuat, deocamdată, pe marginea rectificării bugetului european pentru 2012, Comisia Europeană nu va avea cum să trimită bani României în baza cererilor pe care noi le vom trimite la Bruxelles, evident, după ce vor fi rezolvate problemele cu programele operaţionale suspendate parţial sau total.
Nu este clar ce sume vom pierde deocamdată, dar, de exemplu, doar pentru Programul de Dezvoltare a Resurselor Umane există pregătite cereri de rambursare în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.
Evident că banii nu sunt efectiv pierduţi, dar plata lor va fi întârziată, posibil chiar până în februarie anul viitor.
Deficitul bugetar "ar putea fi afectat"
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a spus că şi bugetul pentru 2013 poate fi afectat.
"Eşecul concilierii pe bugetul 2013 conduce la situaţia că cel puţin în luna ianuarie se va merge pe bugetul anterior, regula doisprezecimii.
"Se va aplica, deci bugetul de anul trecut se împarte la 12 şi suma respectivă revine pentru bugetul Uniunii Europene.
"Chiar dacă în decembrie se va ajunge la un acord pe bugetul 2013, totuşi, cel puţin în ianuarie se va aplica această regulă a doisprezecimii", a declarat Leonard Orban.
Faptul că aceşti bani nu vor intra în România decât anul viitor poate să afecteze inclusiv deficitul bugetar.
Asta pentru că este vorba despre sute de milioane de euro care încă nu pot intra în economia românească.
Leonard Orban a spus, însă că unele fonduri vor intra, totuşi, în ţară prin Programul de Mediu, care nu a fost suspendat şi din partea nesuspendată din Programul Operaţional Regional, care să mai susţină plăţile interne.
Leonard Orban a explicat că nu este vina autorităţilor române, ci a eşecului negocierilor dintre Parlamentul European şi Consiliu.
Totuşi, Leonard Orban a spus că instituţiile europene nu vor ţine cont că nu e vina României dacă ţara noastră depăşeşte deficitul bugetar convenit.