Problemele de siguranţă rutieră în România
Ţara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese în accidente rutiere.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Octombrie 2019, 07:16
Tragedia de sâmbătă din judeţul Ialomiţa, când 10 persoane au murit după ce un tir a intrat pe contrasens şi s-a ciocnit cu un microbuz atrage din nou atenţia asupra problemelor de siguranţă rutieră în România.
Ţara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese în accidente rutiere.
În timp ce autorităţile anunţă mai multe controale pentru respectarea regimului de odihnă al şoferilor profesionişti, aceştia din urmă spun că sunt necesare şi alte măsuri de prevenire.
Nicoleta Stoian vine cu mai multe informaţii: "Ancheta în cazul accidentului de sâmbătă este încă în desfăşurare, aşa că nu se cunoaşte deocamdată cauza exactă a acestuia.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, la momentul accidentului, tirul ar fi avut viteză legală, iar şoferul ar fi făcut pauzele de odihnă.
Pornind, însă, de la posibilitatea neconfirmată până acum că şoferul tirului ar fi putut să aţipească la volan, ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat controale în trafic pentru verificarea dispozitivelor care înregistrează timpii de condus şi de odihnă.
El a spus că va propune şi instalarea de dispozitive de identificare a oboselii şi de avertizare în cazul depăşirii benzii de circulaţie.
Potrivit vicepreşedintelui Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, Constantin Isac, sunt, însă, necesare şi alte măsuri de prevenire ce nu ţin doar de respectarea regulilor pentru şoferii profesionişti.
Constantin Isac: "Deosebit de critice sunt centura Bucureştiului şi centurile tuturor oraşelor mari - mă refer, în special, la toate facilităţile pe care trebuie să le asigure o parcare, însemnând toaletă, însemnând spaţii de igienă, neapărat pază...
Nu numai şoferii sunt de vină sau infrastructura, ci şi modul în care se face controlul în trafic."
Invitat la Radio România Actualităţi, consultantul în probleme de siguranţă rutieră şi fost director adjunct al Poliţiei Rutiere, Costin Tătuc, a vorbit din nou despre importanţa autostrăzilor.
Costin Tătuc: "Ar trebui, poate, să apară şi nişte amenajări rutiere care să permită separarea surselor de trafic, şi mă refer aici la drumurile destinate vehiculelor lente, care ar trebui să fie undeva paralele cu aceste drumuri naţionale - un fel de drumuri colectoare.
Cea mai bună soluţie este evitarea acestor localităţi prin construcţia de autostrăzi."
Revenind la accidentul de sâmbătă, una dintre femeile rănite era luni, la prânz, în continuare în stare critică, celelalte cinci - internate la spitale din Bucureşti şi o alta - tratată la Slobozia erau în stare stabilă."
În altă ordine de idei, folosirea telefonului mobil la volan va fi pedepsită, de sâmbătă, cu amenzi de peste 1.000 de lei şi chiar cu suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile - aminteşte Poliţia Română. La sfârşitul săptămânii vor intra în vigoare unele modificări la Codul Rutier care prevăd acest lucru. Până atunci, în trafic se vor desfăşura acţiuni de prevenţie, iar şoferii vor fi opriţi pentru a li se atrage atenţia asupra noilor reguli.