Problemele cu care se confruntă IMM-urile
Jumătate dintre întreprinderile mici şi mijlocii din România se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari, iar managerii se plâng că producţia scade de la o lună la alta.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Iulie 2019, 08:15
Jumătate dintre întreprinderile mici şi mijlocii din România se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari, iar managerii se plâng că producţia scade de la o lună la alta, din cauza reducerii semnificative a comenzilor.
Între timp, premierul promite simplificarea procedurilor pentru accesarea ajutoarelor de stat, iar ministrul finanţelor se gândeşte la o reducere a taxării muncii.
Reporter Gabriela Mitrovici: "10% dintre întreprinderile mici şi mijlocii din ţară sunt în faliment, iar 40% şi-au redus drastic activitatea, în ultimii doi ani.
Situaţia pare paradoxală dacă ne gândim că IMM-urile dau mai mult de jumătate din PIB-ul ţării şi contribuie într-o mare proporţie la exporturi.
Guvernul sprijină mediul de afaceri - spune premierul Viorica Dăncilă, subliniind că s-a reuşit reducerea birocraţiei.
Viorica Dăncilă: "Vom adopta noi măsuri pentru simplificarea şi îmbunătăţirea procedurilor, astfel încât investitorii să poată accesa mai uşor două scheme de ajutor de stat pentru proiecte cu impact major în economie şi pentru cele destinate dezvoltării regionale."
Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, subliniază că pe lângă birocraţie, o altă problemă majoră a acestui domeniu este lipsa forţei de muncă.
Florin Jianu: "Marea problemă a mediului de afaceri e reprezentată de angajarea, pregătirea şi menţinerea personalului, şi nu e o noutate nici pentru Guvern, nici pentru mediul public, în general, că aceasta este principala problemă a economiei româneşti."
România are nevoie de un milion de lucrători, spune şi ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, care consideră că taxarea muncii trebuie redusă, iar sistemul educaţional trebuie adaptat la nevoile pieţei forţei de muncă.
În plus, el acuză ţările dezvoltate din Uniunea Europeană că nu vor să discute măsuri care să îi facă pe muncitorii din est să rămână în ţările lor.
Eugen Teodorovici: "Noi vom investi, noi vom pregăti forţa de muncă în România şi, uşor-uşor, celelalte state vor atrage incorect, adică neconcurenţial, să spunem, de pe piaţa unică a forţei de muncă."
Numărul angajaţilor este de trei luni în scădere, în companiile româneşti, în condiţiile unei producţii tot mai reduse.
Cota de optimism a managerilor a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele zece luni, iar ei spun că s-a accentuat foarte mult ritmul de scădere a cererii interne, în paralel cu reducerea drastică a comenzilor pentru export.