Probleme la zi: Destinul copiilor institutionalizati
In acest moment sunt 58 de mii de copii institutionalizati in Romania, din care 21 de mii in institutii publice si private si doar 4 mii care pot avea sansa de a fi adoptati.
Articol de Victor Caraculacu, 22 Septembrie 2015, 17:45
Legislatia romaneasca in domeniul protectiei copilului si adoptiei este rigida si birocratica, insa recentele modificari adoptate de executiv pot schimba aceasta situatie - afirma astazi la RRA, in emisiunea "Probleme la Zi" , Elena Tudor - director la Autoritatea Nationala pentru protectia copilului si adoptie.
AUDIO: Emisiune Probleme la zi.
In acest moment sunt 58 de mii de copii institutionalizati in Romania, din care 21 de mii in institutii publice si private si doar 4 mii care pot avea (din punct de vedere juridic) sansa de a fi adoptati.
Durata medie a procesului de adoptie este de aproximativ un an, preciza Elena Tudor, in conditiile in care sistemul de protectie a copilului ar trebui sa reprezinte doar o perioada tranzitorie pentru ei, sansa lor fiind adoptia sau integrarea intr-o familie.
Cu toate acestea, mai spun reprezentantii ANPCA, familiile atestate sa adopte in Romania nu sunt pregatite sa o si faca,mai ales in cazurile in care sunt copii cu probleme de sanatate, cu dizabilitati sau cu virste mai mari, chiar daca si pentru acestia orice familie e mai buna decit o institutie publica.