Pro şi contra bicameralismului
Reducerea numărului de parlamentari şi renunţarea la parlamentul bicameral, o soluţie?
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 20 Noiembrie 2009, 17:40
Adrian Niculescu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, a apreciat la Radio România Actualităţi că avantajul unui Parlament bicameral este că "filtrează" mai bine legile.
Pe de altă parte, mai spune profesorul Niculescu, reproşul care se aduce sistemului bicameral este excesiva lentoare cu care discută legile.
În privinţa reducerii numărului de parlamentari, Adrian Niculescu susţine că " există în literatura de specialitate o formulă relativ acceptată, şi anume aceea că numărul optim de reprezentanţi pentru o comunitate politică ar fi rădăcina cubică a numărului de cetăţeni".
"Dacă aceasta este problema, că sunt prea mulţi parlamentari, atunci evident că soluţia ar fi cea a reducerii numărului. Dacă problema este că ei nu reprezintă suficient de bine, nu fac legi în interesul public, de exemplu, atunci reducerea numărului nu rezolvă mare lucru", a declarat Adrian Niculescu, profesor în cadrul SNSPA.
Electoratul este chemat la urne pe 22 noiembrie pentru a vota la referendumul consultativ. Pe cele două buletine, pentru referendum, se regăsesc următoarele întrebări: "Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?" şi, respectiv, "Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?".