Privatizarea unor companii de stat, "prin parteneriate"
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a spus că privatizarea unor companii de stat va fi realizată prin parteneriate şi nu prin vânzarea zăcămintelor.
Articol de Paul Poteraşi, 22 Decembrie 2012, 15:36
Imediat după preluarea mandatelor de miniştri, doi membri ai cabinetului Ponta II şi-au anunţat câteva dintre posibilele obiective ale mandatelor lor.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat după preluarea mandatului că privatizarea unor companii de stat, inclusiv a Cuprumin, va fi realizată prin parteneriate şi nu prin vânzarea zăcămintelor.
"Am pornit de la conceptul de reindustrializare prin parteneri privaţi sau prin privatizări, cum sunt Oltchim şi Cuprumin.
"Unde este vorba de zăcăminte trebuie să fie prin parteneriate şi nu prin vânzarea resurselor.
"Parteneriatul presupune implicarea mai multor părţi.
"Partea română poate aduce resursa sau o infrastructură deja existentă, iar partenerul sau partenerii străini investiţiile", a susţinut Varujan Vosganian, citat de Agerpres.
În privinţa Oltchim, ministrul Economiei a adăugat că în 27, 28 decembrie va fi semnat un protocol în privinţa continuării producţiei.
"Problema salariilor este nerezolvată pentru luna ianuarie. Trebuie să vedem dacă pot fi asigurate din surse proprii sau trebuie din resursele statului.
"De asemenea, este necesară o campanie de promovare pentru a selecta companiile interesate să participe la privatizare.
"Trebuie să avem la nivelul consultanţei expertiza necesară ca să nu mai avem situaţii asemeni primei privatizări. În următoarele trei luni, Oltchim va avea nevoie de susţinere", a spus Varujan Vosganian.
Redevenţele "trebuie să crească"
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, răspunzând unei întrebări, că este nevoie ca nivelul redevenţelor pentru petrol şi gaze naturale să crească şi să fie aduse la nivelul Uniunii Europene.
"Va trebui să crească undeva la 20 - 30% cel puţin", a precizat Constantin Niţă, citat de Agerpres.
În prezent, nivelul redevenţelor pentru petrol şi gaze naturale este cuprins între 3,5% şi 13,5%, în funcţie de tipul zăcămintelor.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a adăugat că majorarea redevenţelor nu se încadrează în domeniul său de activitate.